Финландия записа втора поредна загуба на световното първенство по хокей на лед. В мач от Група „В“ в Париж скандинавците изтърваха три гола аванс и отстъпиха на Чехия с 3:4 след дузпи. Валтери Филпула се отличи с гол и асистенция за финландците, а по едно попадение добавиха Виле Лаюнен и Топи Яакола. И трите гола бяха реализирани в първите 14 минути на първата третина. Вратарят Йонас Корписало направи 30 спасявания в редовното време и продължението.

При дузпите той не допусна да бъде излъган от Томаш Хика. Робин Ханзъл успя да го надиграе и да вкара победно за чехите, който през третия период в рамките на 10:02 минути изравниха резултата в мача. Точни бяха Роман Хорак, Радко Гудаш и Ян Коварж. Вратарят Петър Мразек отрази 18 удара в редовното време и продължението, а при дузпите не допусна да бъде преодолян от Йесе Палюярви, Себастиан Ахо и Мико Рантанен. В сряда Финландия играе със Словения, а Чехия се изправя срещу Норвегия в четвъртък.

В мач от Група „А“, игран в Кьолн, САЩ спечели головото преследване с Швеция за успеха с 4:3. Шведите три пъти повеждаха в резултата, а янките изравняваха, за да стигнат до победното си попадение в средата на третата част. Елианс Линдхолм завърши с два гола за „тре крунур“, Виктор Хедман добави едно попадение, а Виктор Фаст направи 23 спасявания.

Джони Гудро се разписа два пъти за американците, Клейтън Келър също беше точен, а Джей Ти Комфър вкара победното попадение. Вратарят Джими Хауърд отрази 39 удара. В сряда САЩ играе срещу Италия, а в четвъртък Швеция излиза срещу изненадата Латвия, която спечели първите си два мача от турнира.

СВЕТОВНОТО ПО ХОКЕЙ НА ЛЕД - резултати и класиране