Юси Йокинен вкара два гола, а вратарят Пека Рине направи 27 спасявания при победата на Финландия с 5:2 над Словакия в мач от Група “Е”. Успехът на финландците означаваше, че тимът се класира за четвъртфиналите на световното първенство по хокей на лед. Освен това място в следващата фаза без да играе получи и Дания.

Финландия се нуждаеше само от точка в мача със словаците, за да си гарантира място в Топ 8 ва турнира. Въпреки загубата Словакия все още има шанс за класиране на четвъртфиналите. Това може да стане при победа над Германия утре, когато Финландия среща Русия в спор за първото място в групата.

В мач от Група “F” Норвегия се наложи с 3:2 над Швейцария и запази шансовете си класиране на четвъртфиналите. С този успех скандинавците се изкачиха на четвърто място в групата, като лидера са Швеция и Швейцария. Двата тима утре играят в директен спор за първото място. Победата на Норвегия означаваше, че Канада се класира за четвъртфиналите.

Норвежците вече изиграха всичките си мачове в групата и за класиране в следващата фаза се нуждаят от удобни резултати в другите срещи. Ако Латвия победи Чехия в редовното време тази вечер, то латвийците продължават, а чехите и норвежците отпадат. За да играят на четвъртфинал чехите трябва да спечелят повече от три точки в мачовете си с Латвия и Канада./БЛИЦ