Финландия разби Швеция с 6:1 на финала в Братислава и спечели тазгодишното издание на Световното първенство по хокей на лед в Словакия. След две изключително равностойно третини Суоми се развихри в последната трета част и вкара пет безответни гола на „Тре Крунур”.

Шведите откриха резултата след гол на Магнус Паярви (28), но в самия край на втората третина финландците изравниха чрез Ярко Имонен (40). В заключителната последна третина Петери Нокелайнен (43), Нико Капанен (44), Яне Песонен (57, 58) и Анти Пилстрьом (60) оформиха разгрома с 6:1 над „Тре Кронур”.

Така Финландия за втори път стана световен шампион след 1995 година, когато триумфира в Швеция. За последен път финландците играха на финал на световно първенство през 2007 година в Москва, когато загубиха от Канада. Суоми има и 6 сребърни и 3 бронзови медала от световни първенства.

Швеция не е ставала световен шампион от 2006 година, но в своята история "Тре Крунур" са били 8 пъти световни шампиони, а освен това имат 19 сребърни и 16 бронзови медали от първенства на планетата. /БЛИЦ