Киира Корпи спечели втория си златен медал от голямо състезание по фигурно пързаляне със 177.19 точки. Красивата финландка триумфира на Купата на Русия, четвърта надпревара от Гран при сериите за сезона. Досега 24-годишната Корпи имаше победа в Гран при на Франция преди 2 сезона, както и сребро и два бронза от европейски първенства.

След кратката програма Киира беше втора с 61.55 точки, но висок резултат за компоненти на волната й програма и донесе победата. Състезателката получи 115.64 точки за изпълнението си по музика от “Имало едно време в Америка” на Енио Мориконе.

Среброто и бронзът са за две млади американки. Световната шампионка за девойки Грейси Голд, която беше първа след кратката програма, финишира втора със 175.0 точки. 17-годишната фигуристка имаше леки колебания при изпълнението си под музиката от филма “Животът е прекрасен”. С чист волен танц на “Рапсодия в синьо” на Джордж Гершуин трета остана Агнеш Завадски със 166.61 точки.

Година преди Олимпиадата в Сочи руското фигурно пързаляне при дамите претърпя сериозен провал. Нито една представителка на домакините не взе отличие от родното състезание. Представителките на домакините Аделина Сотникова, Алена Леонова и Полина Коробейникова се наредиха съответно пета, шеста и седма. Разочарованието е голямо, защото страната разполага с много силна вътрешна конкуренция и има 7-8 много класни състезателки, а Леонова е втора от последното Световно първенство.

По-късно днес са надпреварите при спортните двойки, мъжете и танцовите двойки. През следващата седмица ще се проведе последното състезание от сериите – трофей “Ерик Бомпар” във Франция. Финалното Гран при на най-добрите се завръща в Русия и с него ще бъде открита олимпийската пързалка в Сочи./БЛИЦ