Франция поднесе сензацията в четвъртия кръг на Световното първенство по хокей на лед в Хелзинки. "Петлите" изненадващо победиха защитаващия титлата си тим на Русия с 2:1 в мач от група "Н".

Възпитаниците на Зинетула Билялетдинов подцениха мача и прекъснаха серията си от 13 поредни победи на световни първенства.
Александър Пережогин изведе "сборная" напред в 6:57 на втората част, но с голове на Дамиен Флюри и Антоан Русел французите стигнаха до престижната победа срещу 26-кратния шампион. Вратарят на победителите Флориан Харди направи 28 спасявания. Русия остана на върха в класирането в групата с 9 точки, пред САЩ също с 9 точки и домакина Финландия с 8 точки. Франция се изкачи на пето място с 6 точки и запази шансове за класиране на четвъртфиналите.

В група "S" в Стокхолм Чехия се наложи трудно над Норвегия с 2:1 след дузпи. Збинек Иргъл отбеляза победния гол при наказателните удари. Збинек Михалек изведе чехите напред в началото на третата част, но Мортен Поулсен изравни 4:05 минути преди края. Вратарят на датчаните Симон Нилсен отрази 30 шайби, но това не помогна да бъде избегнато поражението. Лидер в група "S" е Швейцария с 11 точки, пред домакина Швеция с 9 точки и Канада със 7 точки и мач по-малко.