Франция може да пропусне зимните олимпийски игри в Пьончан (Южна Корея) през 2018 година, ако домакините не могат да гарантират сигурността на спортистите. Причината за това е напрежението в региона, породено от ядрените опити и изстрелването на ракети от страна на КНДР.

Организаторите на Олимпиадата обявиха, че внимателно следят геополитическата ситуация в региона заедно с правителството на Южна Корея. Те потвърдиха, че основният им приоритет е сигурността на спортистите и зрителите по време на спортния форум.

„Все още не е сигурно, че Франция ще участва на зимните олимпийски игри. Ако сигурността на нашите представители на бъде гарантирана, френският олимпийски тим ще си остане у дома“, заяви спортният министър на страната Лора Флесел пред радио „RTL”.

Зимните олимпийски игри в Пьончан ще се проведат в периода 9-25 февруари 2018 година. Регионът, в който ще са състезанията, е само на 80 км от демилитаризираната зона между Южна Корея и КНДР, което е най-строго пазената граница в света. Двете корейски държави технически още са в състояние на война, след като конфликтът от 1950-53 година приключва с примирие, а не с мирен договор.

Франция е първата държава, която обявява, че може да не участва на Олимпиадата заради съображения за сигурност. В петък Японският олимпийски комитет съобщи, че подготовката на спортистите от страната продължава по план и за момента няма промяна в плановете за участие на Пьончан 2018. Китайският олимпийски комитет заяви пред „Ройтер“, че за момента няма какво да коментира по случая.

Олимпийската организация на САЩ призна, че работи с националните власти и представители на домакините, за да бъде гарантирана сигурността на американските спортисти. Канадският олимпийски комитет беше категоричен, че за момента няма пречка за участие на местните състезатели на Олимпиадата, а сигурността на спортистите винаги е била приоритет, независимо от домакина на спортното мероприятие. От Австралия коментираха, че следят внимателно ситуацията, но се доверяват на преценката на МОК.

Президентът на Международната федерация по ски Джан-Франко Каспер отхвърли всякакви опасения: „Олимпийските игри в Пьончан ще бъдат най-сигурното място в света, но предполагам, че такива опасения може да повлияят на продажбата на билети.“

Международният олимпийски комитет разкри, че няма План „Б“ за провеждане на зимните олимпийски игри на друго място. Президентът на организацията Томас Бах преди седмица призна, че вероятността за преместване на Олимпиадата на друго място, различно от Южна Корея, може да има сериозен дипломатически ефект.