Петкратният шампион от Световната купа по биатлон Мартен Фуркад обмисля бойкот на сезона, ако Световната федерация (IBU) не предприеме мерки срещу Русия във връзка с допинг скандала и доклада на проф. Ричард Макларън.

„Надявам се, че от Федерацията ще имат смелост да накажат руснаците. Ако ли не, самите биатлонисти ще трябва да вземем мерки“, заяви Фуркад пред норвежката телевизия NRK след победата си в спринта в Нове Место.

„Вярвам, че IBU ще вземе правилното решение. Има много доказателства. Не става въпрос за един или два случая, а за цели 31. Ако не бъдат взети адекватни мерки, ще призова моите колеги да не стартираме в състезанията през януари“, допълни двукратният олимпийски шампион.

Вчера от Международната антидопингова агенция (УАДА) обявиха, че са предоставили на Руската федерация по биатлон имената и доказателствата за манипулираните допинг проби на руски биатлонисти. РФБ не разкри имената на въпросните спортисти, но съобщи, че част от тях вече са прекратили кариерите си. Тези от тях, които все още се състезават, няма да участват в стартовете от Световната купа в Оберхоф след Нова година.