Световното първенство по хокей на лед започна със сензация и рекорд. В мача на откриване Германия постигна изненадваща победа с 2:1 над САЩ след внезапна смърт в двубой от Група „D” на турнира.

Срещата се проведе на стадиона на футболния Шалке 04 - „Фелтинс Арена” в Гелзенкирхен, и бе наблюдавана от 77 803 зрители. По този начин бе подобрен рекорда за най-много посетители на хокеен мач в историята на спорта. Досегашното най-добро постижение бе поставено през 2001 г., когато 74 544 фенове бяха на двубой от колежанското първенство на САЩ в Ийст Ленсинг (щат Мичиган).

Успехът на Германия дойде в 21-ата секунда на продължението с попадение на Феликс Шутц. В хокея на лед ако в продължението падне гол мачът приключва. Техническият термин за това е „внезапна смърт”, а докато това правило се прилагаше във футбола се наричаше „златен гол”. Шутц се разписа след пас на Константин Браун. Той обаче трябваше да изчака реферите да прегледат видеозаписите, за да бъде признато попадението му.

Михаел Волф откри резултата в полза на Германия след пет минути игра от началото на втората третина, но американците изравниха 11:32 минути преди изтичането на редовното време на мача с гол на Райън Картър. Това бе първата победа на немския национален отбор по хокей над САЩ от 17 години. Тогава мачът също се игра в Рурската област, а германците се наложиха с 6:3 във „Вестфаленхале” в Дортмунд./БЛИЦ