Германия показа, че четвъртото място от световното първенство от миналата година не е достатъчно за амбициите на тима и се класира за квалификационния кръг след победа над Словакия с 4:3 в мач от Група “А”.
 
След като победиха Русия в първия мач на шампионата, немците се наложиха и над друг от основните претенденти за медали. Словаците направиха силен трети период, след като изоставаха с 4:0 след първите две части.
 
Германският вратар Дмитри Петцолд напради 38 спасявания, докато словашкият му колега Ярослав Халак отрази 29 удара. Марсел Мюлер и Феликс Шюлц се отчетоха с по гол и асистенция за немците.
 
Джон Трип и Франк Хьордлер добавиха по едно попадение за Германия след асистенции на Кристоф Улман. Ладислав Наги се отчете с попадение и голов пас за Словакия, докато Йозеф Щюмпел и Павол Демитра също се разписаха.
 
В другия мач от групата Русия се наложи трудно с 6:4 над Словения. Витали Атюсов, Максим Афиногенов, Дмитри Куликов и Евгени Артюхин дадоха на “сборная” аванс от 4:2, но словенците отвърнаха с попадения на Бощян Голичич и Рок Райчич. Руснаците обаче стигнаха до успеха след голове на Александър Радулов и Сергей Зиновиев в края на мача.
 
Канада се разправи с Франция в мач от Група “В” и записа убедителна победа с 9:1 след два гола и асистенция на новобранеца в НХЛ Джеф Скинър от Каролина Хърикейнс.
 
Рик Неш, Алекс Пиетранджело и Джейсън Спеца се отчетоха с по едно попадение и голов пас за успеха на олимпийските шампиони. Брент Бърнс, Травис Заяц, Марк-Андре Граняни и Крис Стюърт също бяха точни за “кленовите листа”. Пиер Едуард Белмар реализира единственото попадение за Франция.
 
Райън Гарднър се отчете с два гола и асистенция, а Иво Рютеман записа попадение и две голови подавания при победата на Швейцария с 4:1 над Беларус. Горан Безина също бе точен за швейцарците, докато Дмитри Королов спаси честа на беларусите с попадението си./БЛИЦ