Голямото северноамериканско дерби между Канада и САЩ ще сложи край на световното първенство по хокей на лед за младежи до 20 години, което се провежда в Монреал и Торонто. Тази нощ "кленовите листа" ще опитат да вземат реванш от "янките" за поражението си с 1:3 в мач от груповата фаза.

Канада се класира на финала, след като записа успех с 5:2 над Швеция, въпреки че започна трудно и изоставаше в резултата с 0:1 и 1:2. Жулиен Готие вкара два гола за успеха на "кленовите листа", а Антони Чирели и Дилан Стром се отличиха с по едно попадение и една асистенция. Мичъл Стивънс също се разписа. Джоел Ериксон и Карл Грундстром бяха точни за Швеция. Конър Инграм започна титуляр на вратата на Канада, но след като допусна два бързи гола от три удара беше заменен от Картър Харт, който отрази 28 удара. Феликс Сандстром направи 38 спасявания пред шведската врата.

САЩ стигна до мача за златните медали след успех с 4:3 след дузпи над Русия. Трой Тери вкара победно за "янките" при седмите изпълнения. Той реализира общо три дузпи, а Джереми Брако също не сбърка. Денис Гурянов, Михаил Воробьов и Кирил Капризов се разписаха за Русия, докато Александър Полунин направи решителния пропуск. Капризов откри резултата за "сборная" в средата на първата третина, но Колин Уайт изравни 55 секунди преди края на частта. Гурянов отново изведе Русия напред в резултата в самото начало на втория период, но янките обърнаха с попадения на Люк Канин и Уайт. Клейтън Келър, който направи две асистенции, пропусна дузпа в началото на третата част. Само минута по-късно Гурянов изравни с второто си попадение в мача. Американският вратар Тейлър Парсънс направи 33 спасявания, а руският му колега Иля Самсонов отрази 40 удара.

Тази вечер от 22:30 часа Швеция излиза срещу Русия в спор за бронзовите медали. Мачът ще се играе в "Бел Сентър" в Монтреал, където в 3:00 часа през нощта Канада и САЩ ще спорят за световната титла.