Редица европейски клубове, международната хокейна федерация (IIHF) и няколко национални федерации предприеха нова стъпка, която може да спъне завръщането на Шампионската лига по хокей на лед.
 
В Швейцария беше създадено дружеството „Европейско клубно състезание по хокей на лед“. Целта е създаването на нов европейски турнир, който да замени неофициалната надпревара Юропиън Трофи, който беше организиран от участващите в клубове.
 
Новият турнир ще бъде организиран в сътрудничество с IIHF, националните федерации и клубовете. Това ще предотврати проблема, който съпътстваше Юропиън Трофи, когато клубовете бяха лишени от редица състезатели заради участието им в мачове на националните отбори.
За момента няма официална потвърждение за формата на новата надпревара, но според информации от Швеция новосъздаденото дружество ще бъде 65% собственост на 24-те клуба, които участват в Юропиън Трофи. Тези отбори ще получат директно класиране в новия турнир, ако участват в елитното първенство на страната си.
 
Федерациите на Швеция, Финландия, Австрия, Швейцария, Германия и Чехия ще имат 25% от акциите на новото дружество. Двата най-добрите от първенствата на тези държави ще получат място в турнира. IIHF ще притежава 10%. Бройката на отборите до 40 ще бъде допълнена от клубове от другите топ европейски първенства. Ще бъдат водени преговори с КХЛ.