Италианецът Доминик Парис спечели за втори път след 2013 година в спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини на легендарната писта "Щрайф" в австрийския зимен курорт Кицбюел.

Световният вицешампион в дисциплината от Шладминг 2013 беше най-бърз с време 1:55.01 минута, записвайки първи успех за сезона и седми в кариерата си. Франция не успя да запише победа в спускането на "Шрайф" за първи път от 20 години след последния триумф на легендата Люк Алфан, но двама представители на страната допълниха призовата тройка.

Валантен Жиро Моан, който в понеделник ще навърши 25 години, завърши втори на 21 стотни от секундата и изравни най-доброто класиране в кариерата си за Световната купа. Йоан Кларей се нареди трети на 34 стотни, като стигна до първи подиум от март 2014 година.

Победителят от вчерашния супергигантски слалом в Кицбюел и олимпийски шшампион в спускането Матиас Майер (Австрия) се представи най-добре от домакините днес, но финишира едва осми на 75 стотни от секундата зад победителя. Швейцарецът Беат Фойц стартира с номер 13, което се оказа фатално. Той караше уверено и имаше аванс от повече от 7 десети от секундата пред Парис, загуби контрол при влизането в траверса в долната част на трасето и се заби в предпазните мрежи. Фойц се отърва без наранявания и на собствен ход се спусна до финала, но пропусна изглеждащата като сигурна победа.

С успеха днес Парис оглави временното класиране за малката Световна купа в спускането със 142 точки, с 2 точки аванс пред норвежеца Аксел Лунд Свиндал, който не участва заради контузия. Трети със 139 точки е Фил. В генералното подреждане води носителят на Големия кристален глобус за последните пет сезона Марсел Хиршер (Австрия) с 980 точки, следван от Хенрик Кристоферсен (Норвегия) с 692 точки и Алекси Пентюро (Франция) с 655 точки. Тримата не участваха в днешното спускане./БТА