Италианката Лиза Витоци спечели индивидуалната дисциплина на 15 километра за жени на Световното първенство по биатлон в чешкия зимен център Нове Место.

29-годишната Витоци направи много силно състезание, повали всичките 20 мишени и измина трасето за 40:02.9 минути. За нея това е първа титла в тази дисциплина след бронза в Оберхоф 2023 и среброто в Йостерсунд 2019, както и втори медал от шампионата в Нове Место след второто място в преследването на 10 км.

Италианката печели първо златно индивидуално отличие от Световното първенство в кариерата си, но е шампионка и с щафетата на 4 по 6 км за жени от Оберхоф 2023.

"Изпитвам всички емоции на света, неописуемо е. Това е първи златен медал за мен. Цялата работа, която съм извършила, се отплати в най-подходящото време. Миналата година в Оберхоф загубих златото заради грешка в последната стрелба и сега си помислих, че не искам да се случи отново", каза шампионката.

Втора се нареди германката Янина Хетих-Валц също с чиста стрелба и изоставане от 20.5 секунди. Така тя донесе първо отличие за страната си от Световното първенство.

"Не мога да повярвам. Имахме много тежки дни в отбора през миналите дни и този медал е за всички", заяви германката.

Носителката на Големия кристален глобус за миналия сезон Жулия Симон (Франция) остана трета. Тя изглеждаше, че ще вземе четвърта поредна титла от Нове Место, но пропусна една мишена на последната стрелба и финишира на 29.6 секунди след Витоци. Симон стана шампионка в спринта, в преследването и със смесената щафета на Франция в Нове Место.

Още две германки финишира в първите пет - Селина Гротиан и Ванеса Фойгт.

Защитаващата титлата си Хана Йоберг (Швеция) се нареди на 17-а позиция с три наказателни минути и пасив от 3:12.8.

От българките с най-предно класиране е Валентина Димитрова - 34-а с две пропуснати мишени и на 4:54.2 минути изоставане. Лора Христова е 44-а с четири грешки и на 5:34.9 минути, а Мария Здравкова завърши 70-а с три наказателни минути и пасив от 7:52.4 минути.

Световното първенство в Нове Место продължава утре с индивидуалната дисциплина на 20 км за мъже.