Канада се класира на полуфиналите на световното първенство по хокей на лед, след като победи с 4:2 (0:0, 3:1, 1:1) над Латвия.

След нулева първа третина Дени Хийтли даде аванс на “кленовите листа” след изиграването на 6:37 минути от началото на втората част. Осем минути по-късно Дан Хамхейс удвои преднината на тима си, който в този момент имаше числено предимство на терена.
 
Три минути по-късно Гунтус Галвинш върна едно попадение за Латвия в момента, в който тимът му бе с човек по-малко. Само 17 секунди по-късно Стивън Стемкос при числено предимство възстанови аванса от две попадения на канадците.
 
Третата част започна с бърз гол за латвийците, които вкараха само минути и 47 секунди след началото на финалната третина – точен бе Херберт Василиев. Две минути по-късно Матю Ломбарди вкара четвърти гол за “кленовите листа”.

Канадският вратар Крис Мейсън записа 21 спасявания в мача, докато Едгарс Масалскис спаси 44 удара на вратата на латвийците.
 
На полуфинала Канада ще играе с победителя от последния четвъртфинал на турнира, в който по-късно днес един срещу друг излизат Швеция и Чехия. В другия полуфинал е голямото дерби между Русия и САЩ./БЛИЦ