Швейцарецът Карло Янка спечели златния медал в гигантския слалом при мъжете на Олимпиадата във Ванкувър. 23-годишният скиор, който бе водач в класирането след първия манш, се представи отлично и във втория, като грабна победата с общо време от двата манша 2:37.83 минути.

Със сребърния медал се окичи младият норвежец Киетил Янсруд, който завърши 11-и след първия манш, но бе фантастичен във втория и остана на 39 стотни зад шампиона.

Бронзовото отличие пък отиде при друг норвежец - двукратния носител на Голямата Световна купа Аксел Лунд Свиндал. Той бе трети след първия манш и запази тази позиция в крайното класиране, като финишира на 61 стотни от победителя.

Това е трети медал за Свиндал във Ванкувър, след като той спечели сребро в спускането и злато в супер-гигантския слалом.

Българският скиор Стефан Георгиев, който бе 53-и след първия манш, завърши на 48-о място в крайното класиране, с време 2:48.91 минути - изоставане от 11.08 секунди от шампиона. Другият ни представител - натурализираният австриец Килиан Албрехт, който е измъчван от травма във Ванкувър, не стартира./БЛИЦ