Каролина Костнер и Бриан Жубер спечелиха титлите при жените и мъжете от силния турнир по фигурно пързаляне в Хага (Холандия). Петкратната европейска шампионка записа победи и в двете си изпълнения и събра общо 198.90 точки. Със стабилното си представяне италианката даде сериозна заявка за медал от Световното първенство, което ще се проведе следващия месец. В Канада Костнер ще защитава титлата си от миналата година, но сред конкурентките й този път са завърналите се на леда шампионка и вицешампионка от Олимпиадата във Ванкувър Ю На Ким (Южна Корея) и Мао Асада (Япония).

В Хага сребърния медал взе французойката Мей Беренис Мейте със 165.55 точки. Бронзовото отличие остана за австрийката Керстин Франк със 143.42 точки.

При мъжете Жубер беше фаворит преди състезанието, което спечели и миналата година. Той поведе след кратката програма със 78.21 точки, като направи успешен и неуспешен опит за четворен скок, което показва сериозните му амбиции за Световното. Представянето на французина във волната беше по-нестабилно и той заслужи втора оценка, с което получи сбор от 228.66 точки.

С 228.54 точки американецът Александър Джонсън се пребори за сребърния медал. Бронзът остана за втория представител на Франция Шафик Бесижие.

Силното представяне на “петлите” продължава и при спортните двойки. Ванеса Джеймс и Морган Сипр водят след краткия танц с 65.41 точки, а след тях са съотборниците им Дария Попова и Бруно Масо с 56.63 точки./БЛИЦ