Не вървят добре нещата през 2012 г. за единствената българка, шампионка от зимни олимпийски игри - Екатерина Дафовска. Напоследък тя често ляга и става с тежки мисли. Точно четиринайсет години след златния медал на 15 км индивидуално в женския биатлон от Нагано’98 Катето изглежда на кръстопът.
 
Финансовото й състояние е толкова тежко, че всеки момент се очаква кредитори да отнемат изградения с огромен мерак от нея собствен хотел „Дафовска“ в Пампорово. Задълженията й към известна банка не са покривани с месеци и от доста дълго време насам една от легендарните ни спортистки от близкото минало задържа положението само чрез молби. С тях обаче също е свършено, защото името на Дафовска вече не е никакъв гарант за сигурност, сочи националния кредитен регистър на БНБ. Според него бившата биатлонистка проточва с над пет месеца вноските си. За да избегне съд и отнемане на ипотекирания имот, Катето чат-пат ходела, за да вкарва нищожни суми, колкото да симулира движение по сметките.
Хотелът на някогашната шампионка така и не успява да заработи с пълна пара, въпреки една от най-снежните зими в историята, с която в България продължаваме да се борим. Пампорово се пръска от народ, а Дафовска и вторият й съпруг Николай Василев не вдигат глава, работейки наравно с персонала, но и това не носи желаните приходи. Изкарват, колкото да си покрият разходите за ток и вода да позаредят с хранителни продукти за кухнята, съжаляват ги техни приятели.
Това, което и приятелите обаче не знаят е, че
 
бракът на Катето
и Ники се клати
 
и раздялата не е далеч. Финансовата криза и постоянната липса на пари постепенно им отровили отношенията и в тях настъпила хладина. Екатерина е известна с тежкия си характер и вместо да полага усилия грапавините да бъдат изгладени, тя се затваряла още повече в себе си и предпочитала да мълчи. Посетители на хотела разказват как Дафовска страни от половинката си и как двамата се разминават като случайни непознати по коридорите.
„Ако той застане на рецепцията, тя се шмугва в кухнята. Ако той излезе навън за стока, тя се показва в лобито, но само докато види, че се прибира. Грозна работа, не върви на добре и този път“, шушукат жадни за сензации в курорта.
Дафовска вече има зад гърба си един неуспешен брак и именно той не й давал спокойствие и кураж за нова раздяла.
„Не мога да се проваля втори път в личния си живот. Нищо не ми се получава след като се отказах“, не спирала да се обвинява за развръзката у дома бившата спортистка №1 на България за 1998 г., която не поддържа топли отношения с първия си мъж.
Мнозина бяха изненадани, когато бившата биатлонистка обяви, че слага край на отношенията си със своята голяма любов – лекоатлетът Светлин Проданов. Двамата се запознават на лагер на Белмекен, колеги са и в НСА. Бързат да минат под венчило, но бракът им просъществува кратко, само две години. Разлъката настъпва заради ревността на Светлин, който тежко понася славата на жена си. Разчита, че тя ще се откаже окончателно след раждането на сина им Мартин през 2000 г., но Дафовска нарамва пушката и ските още докато той е бебе. Малкият е поверен на грижите на майка й Цона и татко й Стефан в Чепеларе. Светлин никога не е блестял с особени заложби в леката атлетика и след завършване на НСА прекратява активна състезателна дейност. Идва му в повече да бездейства и
 
заминава за САЩ
като общ работник
 
Заради просрочване на туристическата му виза обаче отказват такава на Дафовска за стартовете от Световната купа отвъд океана през 2004 г. Скандалът е огромен, Катето потъва от срам, докато най-после събира сили да разкрие пред федерацията истинската причина да я отрежат на интервюто. Едва след намесата на министъра на външните работи Соломон Паси и на председателя на ДАМС Васил Иванов-Лучано тя все пак се сдобива с документи, позволяващи й да замине.
С любовта й към Светлин е свършено. Екатерина не може да повярва, че той през цялото време е крил, че е останал нелегален. Сривът настъпва, когато Светлин дори не отива да види жена си по време на състезанието. Първото нещо, което биатлонистката прави при завръщането си у нас, е да се свърже с адвокат по бракоразводни дела.
Болката от тогава не отшумява в душата на голямата спортистка. Днес Светлин Проданов отдавна се е установил в Пловдив. Синът Мартин е пораснал чак 12-годишен, но нехае за биатлона, както и за атлетиката, защото мечтае да стане футболист. Дафовска го вижда рядко. Детето е поверено на баща си и е адски привързано към него. Отива в Чепеларе единствено по време на ваканциите си, в Пампорово се мярка още по-рядко, а и ангажиментите на Катето не й позволяват да му се посвети изцяло.
Тя едва смогва да гледа второто си дете. От брака с Николай Василев, който е неин колега в биатлона ,олимпийската шампионка има второ момченце – Димитър, който се роди през 2007 г. Мартин ревнувал заради бебето и това наложило той да се премести при татко си и да бъде записан на училище под тепетата.
С Николай
 
Дафовска
не вдига
тежка сватба
 
Не облича бяла рокля и не се чувства готова да събере семейството и приятелите си дори за почерпка в тесен кръг. Двамата отиват и подписват в гражданското сами. С това пък изчерпват и необходимостта от публична демонстрация на чувствата си. Самият Николай, който слага край на амбициите си в биатлона, когато е само на 21 заради тежка контузия, също има неуспешен брак зад гърба преди да срещне Екатерина. От първата си съпруга има и две отраснали вече дъщери – на 23 и на 22 години. Момичетата отдавна живеят и учат самостоятелно в София и почти не се мяркат в хотела в Пампорово. Не знаят и за грандиозните финансови проблеми, които са на път да оставят на улицата баща им и втората му жена. Нито Николай, нито Катето са собственици на друг недвижим имот извън хотела на биатлонистката в Пампорово.
Хотел „Дафовска“ е вдигнат върху половин декар общинска земя, подарена на шампионката от Нагано за това, че е прославила своя роден край.
Хотелът поглъща над 2 млн. евро. Милион и половина евро от тях 37-годишната Екатерина Дафовска взима на кредит. Ипотекира с лека ръка своята гордост от 55 стаи, между които 34 двойни и 10 апартамента, огромен ресторант и модерен релакс център със сауна, парна баня и джакузи. Убедена е, че инвестицията си струва и ще бъде избита без проблем в рамките на няколко години. Категорична е, че в Пампорово няма шанс бизнесът й да не процъфтява и се чувства готова сама да го управлява. Да, ама не, както обичаше да използва този крилат лаф навършилия преди седмица 93 години журналист Петко Бочаров.
Екатерина Дафовска
 
попада
в капана,
 
от който излизат с опразнени джобове цяла дузина големи спортисти. И тя като тях се заблуждава, че шампионският й дух от снежната писта и точният й мерник на огневия рубеж са достатъчни да управлява милиони. Образованието й от НСА не й върши никаква работа. Спечеленото от годините, в които бе в световния елит на биатлона, изчезва яко дим. Преди да се откаже окончателно през 2006 г., след като претърпява операция на рамото в клиника в Щутгарт и не успява да се възстанови напълно, Екатерина е скатала в банката скромната сума от 200 000 лв. За златния си медал в Нагано видната чепеларка получава премия от 40 000 лева, върху които на всичкото отгоре й е удържан й данък. Още преди раздялата си със Светлин част от средствата, заработени от Катето, отиват при него. Проданов не е от най-работливите, нито от най-пестеливите, още по-малко от онези, които си правят добре сметката. Дафовска инвестира солидна сума в бившия си съпруг, за да може той да предостави банкова гаранция преди да се яви на интервю за туристическа виза в американското посолство. Купува сама и билетите за САЩ, както за него, така и за свекъра си Милчо, който също пробва да припечели от гурбет отвъд океана.
Николай Василев е още по-малко далновиден от предшественика си в леглото на голямата шампионка. С финансите той има толкова общо, колкото с бившия министър на икономиката и вицепремиер от партията на НДСВ – Николай Василев. Не е инициативен, което ужасно дразнело Катето. Не оценявал ситуацията и не си давал сметка, че ако утре те загубят хотела, няма къде да отидат, за да започнат да градят живота си от нулата.
„Ще видим докъде ще я докарат. Засега не предприемат нищо. Катето се
 
опитва
да изтегли
нов кредит,
 
с който да покрие част от натрупаните си досегашни задължения, но засега не й го отпускат. Трудно е в днешно време да се пребориш за заем, банките не дават така лесно, както преди“, споделяла майката на биатлонистката Цона пред свои приятели в Чепеларе.
Възрастната жена не искала и да чуе, че дъщеря й отново ще се разведе. До последно тя не вярвала и че Екатерина ще прекрати брака си със Светлин, на когото много държала. Заедно с мъжа си застанали на страната на зетя и агитирали щерка си да мирясва, да се откаже от спорта и да заприлича на всички нормални семейни жени, да стане домакиня.
При втория й брак с Николай родителите запазили неутралитет. Даже се мяркали рядко в хотела на Катето в Пампорово. Не искали да й се бъркат, както веднъж вече са го правили. Единственото, което мама Цона склонила било да се посвещава на грижите на второто си внуче Димитър и то само, когато бъде предварително предупредена, че се нуждаят от услугите й.
Въпреки обтегнатите отношения във фамилията, именно в семейната къща на известния ловджийски род Дафовски в Чепеларе най-вероятно ще се наложи на Екатерина и на Николай да се приберат на първо време, ако изгубят битката с кредиторите. Поне на първо време, докато стане ясно дали освен загубата на имот за 2 млн. евро, олимпийската шампионка от Нагано няма да се прости и с илюзиите, че любовта остава жива и след втората година от съвместното съжителство...
САШО СЕВЕРИНОВ/ШОУ