Юко Кавагути и Александър Смирнов са новите европейски шампиони. Руснаците чакаха пет години, за да стъпят на върха и го направиха по категоричен начин след дълго отстътвие от леда заради операция и контузия на партньора, пише Красивата страна на спорта. Подиумът за втора поредна година е изцяло руски, като среброто отново е за Ксения Столбова и Фьодор Климов, а дебютантите Евгения Тарасова и Владимир Мозоров взеха бронз. Титлата е четвърта поредна за Русия след трите на Татяна Волосожар и Максим Транков.

Българските представители Елизавета Макарова и Лери Кенчадзе са 13-и от 14 двойки с личен резултат 117.65 точки. Те се представиха по-силно във волната програма, където заеха 11-а позиция и получиха 78.65 точки. Лиза и Лери набраха необходимия технически резултат за участие на Световно първенство във волна програма и трябва да го постигнат за кратка.

Кавагути и Смирнов имаха пасив от кратката програма, но излязоха на леда, за да победят. Опитните състезатели рискуваха с четворен скок от изхвърляне, приземен успешно от партньорката, изпълниха серия от два тройни скока и имаха колебание само на последния лифт.

Лидерите от първия ден Столбова и Климов бяха големите фаворити, но се пропукаха и останаха втори с 201.11 точки. Ксения не приземи добре едното изхвърляне, а заради падане на Фьодор в края дуетът остана без второто изхвърляне.

Почти перфектни бяха световните вицешампиони за юноши Тарасова и Морозов, които затвърдиха руската доминация с трето място.

Най-бурна реакция на щастие при оценките си показаха Валентина Маркей и Ондрей Отарек (Италия), които са четвърти със 175.38 точки. До миналата година Вале се състезаваше индивидуално. Пети са Ванеса Джеймс и Морган Сипре от Франция, а шести италианците Никол Дела Моника и Матео Гуарисе.