Едва ли на света има спортен фен, който да не си мечтае да облече екипа на любимия си отбор или да стане професионалист поне за един мач. В съвременния свят това е невъзможно да се случи. Ако трябва да сме напълно точни – това е почти невъзможно. Обаждане по телефона с думите: „Събирай си нещата, имаме нужда от теб“, звучи като сценарий за филм, но е напълно възможно и в реалния живот.

Една от най-известните спортни лиги има специално правило, даващо възможност на обикновен човек само в рамките на няколко часа да стане професионален спортист поне за един мач. Подобно нещо е възможно само в НХЛ, където има правило за използване на вратар по спешност. Това вероятно е най-уникалната позиция в световния спорт.

Последният случай на подобен шанс беше в петък вечерта или по-точно в събота рано сутринта българско време. Титулярният вратар на Флорида Пантърс Роберто Луонго се контузи по време на загрявката за мача с Нешвил Предатърс. Това наложи в игра да влезе резервата Джеймс Риймър, който направи 28 спасявания за победата на „пантерите“ с 2:1. Негова резерва беше Боби Сегин, който работи като счетоводител за Пантърс.

Още по-любопитна беше случката на 31 декември 2016 г. Резервният страж на Каролина Хърикейнс Еди Лак се разболя с висока температура и не можеше да бъде част от тима за мача с Тампа Бей Лайтнинг. Треньорът на тима Бил Питърс предложи договор за един мач на домакина на отбора Хорхе Алвес, за да има на пейката вариант при контузия на титулярния вратар Кем Уорд. 37-годишният Алвес обикновено точи остриетата на кънките на играчите от тима преди мач и не изостави дейността си и преди срещата с Тампа Бей, въпреки че беше облечен в пълна вратарска екипировка.

При резултат 3:1 в полза на Лайтнинг треньорът решава да направи новогодишен подарък на Алвес, който е бивш вратар в ниските американски хокейни дивизии. По-малко от 10 секунди преди края на мача Бил Питърс потупва Хорхе Алвес по рамото и го пуска в игра. Така домакинът дебютира в НХЛ, въпреки че играе само 7,9 секунди и записва загуба в единствения си мач в най-силната хокейна лига в света.

"Просто не мога да повярвам. Няма как да изкажа емоциите си. Щях да се прибирам в съблекалнята, когато чух името си и нареждането да се появя на леда. Шайбата бе в другия край. Единствено се молех да остане там. Момчетата се вълнуваха с мен. След мача ме поздравиха всички. Все едно сме спечелили Купа Стенли. Наистина им наточих кънките преди двубоя. Аз си имам отговорности и няма да нарушавам ритъма си заради един двубой", призна Хорхе Алвес след професионалния си дебют.

Така Алвес влезе в историята на НХЛ като първият вратар по спешност, играл в мач от редовния сезон в модерната ера на хокейната лига на САЩ и Канада. Това обаче не са изолирани случаи. Том Фентън беше на фризьорския стол, когато получи обаждане, че отбор от НХЛ спешно се нуждае от услугите му. Нейтън Шьонфелд къпеше петседмичните си синове близнаци. Ерик Семборски пък водеше тренировка по хокей на лед в една от градските пързалки на Филаделфия.

Само няколко седмици преди да влезе в историята на НХЛ, Хорхе Алвес гледа по телевизията как Ерик Семборски получава шанс да облече екипа на Чикаго Блекхоукс при гостуването на тима на Филаделфия Флайърс на 3 декември. 23-годишният бивш вратар на Темпъл Юнивърсити трябваше да замени титулярният вратар на гостите Кори Крофърд, който отпадна заради нуждата от спешна операция на апендицит. Ерик Семборски не игра в мача, който Филаделфия спечели с 3:1, но беше на пейката в пълна екипировка и с фланелката с № 50, но вместо името на Крофърд на гърби пишеше Семборски. Единственият му досег с НХЛ тази вечер бяха изявите му на загрявката, когато трябваше да спасява ударите на Патрик Кейн и другите звезди на Чикаго. След това той описа преживяването като „най-добрите 15 минути в хокейната ми кариера“.

Ситуацията с вратарите по спешност в НХЛ може да изглежда страна, но на 3 март 2015 година беше на път да стане историческа. Тогава титулярният вратар на Флорида Пантърс Роберто Луонго се контузи по време на мача с Торонто. Резервата му Ал Монтоя пък получи разтежение. Така „пантерите“ останаха без вратар. Играта беше спряна, за да може треньорът на вратарите на тима Роб Талас (на снимката вляво), 41-годишен бивш страж от НХЛ, да облече екипировката. Същото започна да прави и нападателят Дерек Макензи. Беше изпратено спешно запитване до управата на Лигата дали Талас ще може да играе. Докато течеше уточняването на всички тези неща Луонго се появи изневиделица от близката болница и се завърна в игра.

Заради този случай НХЛ въведе правило от началото на сезон 2015/16, което задължава всеки един отбор да предостави списък с вратари, които може да бъдат викани по спешност от отбора домакин или гостите. На 18 октомври 2016 година вратарят на Университета на Британска Колумбия Мат Хюит получава обаждане от треньора си, че поради извънредни обстоятелства става професионалист. Ванкувър Канъкс има нужда от услугите му заради контузията на Райън Милър. Така Хюит се озова на пейката при победата с 2:1 над Сейнт Луис Блус и беше резерва на Якоб Маркстрьом.

И докато Мат Хюит е действащ вратар, по съвсем различен начин стои въпроса с Том Фентън, който беше играл за последно в колежанското първенство месеци преди да получи обаждане от Финикс Койотис през декември 2010 година. Фентън тъкмо е седнал да се подстриже в Ню Йорк преди да замине при родителите си в Онтарио за предстоящите празници, когато телефонът му започва да вибрира. Той отговаря чак на шестото обаждане, за да чуе гласа на президента на местната юношеска лига: „Вдигни си телефона, бе, идиот. Тази вечер ще играеш за Финикс Койотис в „Медисън Скуеър Гардън!“

Том Фентън бързо взима джипа на приятел, за да стигне до Манхатън, където паркира на обществения паркинг на залата и помъква екипировката си към „Медисън Скуеър Гардън“, за да се наслади на един от най-щастливите дни в живота си, въпреки че не взима участие в мача срещу Ню Йорк Рейнджърс. В края на двубоя капитанът а „койотите“ Шейн Доан дори моли съдиите да наложат наказание на резервния вратар, за да може да Фентън да се похвали, че има участие в срещата. Единственият му спомен от мача е подарената му шайба.

Това обаче не е последният случай, в който Койотис имат нужда от вратар по спешност. През февруари 2016 година клубът се обръща към финансовия съветник Нейтън Шьонфелд, който е син на бившия хокеист и треньор Джим Шьонфелд. Нейтън тъкмо къпе новородените си близнаци, когато получава обаждането заради контузия на вратаря Андерс Линдбак. Така той трябва да стане резерва на Луи Доминик. След края на мача капитанът Доан му връчва отборния приз за най-полезен играч в мача, а Нейтън Шьонфелд признава, че това е била черешката на тортата на едно невероятно преживяване.

Дейв Ейрис работи като мениджър в спортен център към старата зала в Торонто „Мейпъл Лийф Гардънс“ и като допълнителна заетост кара машината „Замбони“, която лъска леда на пързалката в залата. Той има зад гърба си две спешни повиквания за сателитния отбор на Торонто Мейпъл Лийфс – Торонто Марлис. Заради това често шефовете на „кленовите листа“ се майтапят с него, че ще го вземат и за вратар на тима от НХЛ. Поради тази причина Ейрис първоначално не приема сериозно обаждането, че клубът има спешна нужда от него за мач в Ню Йорк. Разбира истинската ситуация едва когато Кайл Дюбас – асистент на генералния мениджър, му се обажда: „Дейв, сериозни сме. Имаме нужда от теб. Качвай се на колата и потегляй!“. Ейрис пристига 20 минути преди началото на загрявката.

Брет Лионхард има два случая на покани от Вашингтон Кепитълс. Първият е през 2008 година, когато вратарят Жозе Тиодор се контузва. Лионхард, работещ като шеф на интернет сайт и бивш страж на Нюман Юнивърсити, е повикан за резерва и се подготвя за мача, когато Семьон Варламов се появява и столичани се сдобиват вратар с опит в НХЛ за резерва. Лионхард все пак получава своя шанс за участие при професионалистите пет години по-късно, когато наистина е резерва за цял мач от НХЛ. В момента той работи като видеоанализатор за Вашингтон Кепитълс.

Всички тези истории може да са много интересни, но един друг вратар по спешност в момента изживява мечтата на живота си. Картър Хътън няма шанс да бъде избран на драфта на НХЛ и през уикендите играе като аматьор в Американската хокейна лига, докато се подготвя за изпитите си в университета. Тогава през месец март 2010 година идва обаждането от Филаделфия Флайърс. Той е нужен на „пилотите“ като резерва на Бриан Бушер заради контузията на Йохан Баклунд. Три месеца по-късно Хътън подписва договор със Сан Хосе Шаркс като свободен агент. След това носи екипите на Чикаго Блекхоукс и Нешвил Предатърс. В момента има 88 мача в НХЛ и е резервен вратар на Сейнт Луис Блус.

Хътън беше на вратата на „блусарите“ на 18 октомври 2016 година при загубата с 1:2 от Ванкувър, когато Мат Хюит беше резерва за Канъкс. Той дори поздравява повикания извънредно Хюит след мача. Прекрасен жест от страна единствения за момента, повикан по спешност вратар, пробил с постоянен професионален договор в НХЛ.
Стивън УАЙНО, „The Associated Press“/ превод БЛИЦ СПОРТ