Испанецът Хавиер Фернандес защити европейската си титла по фигурно пързаляне. Той бе над всички в унгарската столица Будапеща, но имаше изненади на подиума, предава сайтът Красивата страна на спорта. Сред медалистите се наредиха рунаците Сергей Воронов и Константин Меншов, които са пренебрегвани от руската федерация. Последният състезател дублирал успеха си в два поредни сезона е Евгени Плюшченко през 2006. Сега Хавиер записа поредна златна страница в националната спортна история. Възпитаникът на канадската легенда Брайън Орсър победи с 267.11 точки и показа че след тежката есен навлиза във форма за Олимпиадата, макар че имаше проблеми с трите четворни скока днес.

Воронов запази второто си място и завърши 252.55 точки. Меншов, който миналата година не бе допуснат до Европейското, извоюва медал, макар че през април контузия в рамото едва не прекрати кариерата му. Той събра 237.24 точки. Руснаците бяха безгрешни и не трепнаха в програмите си.

Четвърти е чехът Михал Брезина, а след него се нареди новата руска звезда Максим Ковтун, който се огъна под напрежението и извади на дневен ред въпроса за това, кой трябва да представя Сборная в Сочи. Големият провал е за Флоран Амодио. Бившият шампион се провали тотално и остана 13-ти. Опитните Томаш Вернер и Бриан Жубер са седми и осми на последното си Европейско.