Капитанът на Бостън Бруинс от НХЛ Здено Хара ще бъде знаменосецът на Словакия по време на церемонията по откриване на зимните олимпийски игри в Сочи на 7 февруари.
 
Той ще стане четвъртия хокеист, който носи знамето на страната при откриване на олимпийски игри. Преди това такава чест беше оказвана на Петер Щастни (1994), Роберт Петровички (2002) и Зигмунд Палфи (2010).
 
Първият мач на Словакия на зимните олимпийски игри в Сочи е шест дни след церемонията по откриване, а съперник е САЩ. Останалите отбори в групата са Русия и Словения. Олимпиадата в Сочи ще продължи до 23 февруари.
 
Треньорът на Бостън Бруинс Клод Жулиен обяви, че заради участието на Хара в церемонията по откриването защитникът ще бъде освободен по-рано. Така словакът няма да вземе участие в последния мач на „мечките“ преди олимпийската пауза на 8 февруари срещу Отава Сенатърс.
 
„Това е най-малкото, което може да сторим за играч, който е дал толкова много с престоя си в клуба“, обяви Жулиен.
 
Здено Хара участва в 45 мача от досегашните 46 на Бостън от старта на редовния сезон. От началото на първенството той има девет гола и 10 асистенции, като средно на мача играе по 25:02 минути.