Президентът на Континенталната хокейна лига Александър Медведев представи проект за единна европейска лига по хокей на лед под егидата на Международната хокейна федерация (IIHF). Това стана на хокейния форум, организиран от IIHF в Барселона. Според плановете в Лигата трябва да участват 64 отбора, разделени на две конференции – за отбори от бившия СССР и за тимове от Европа. За реализирането на проекта Медведев предлага началото на сезон 2013/14 или най-късно 2014/15.
 
Европейската конференция ще бъде разделена на две дивизии – едната за скандинавските отбори и другата за тимовете от Централна и Западна Европа. В Скандинавската дивизия ще влязат клубовете от Швеция, Финландия, Норвегия и Дания, а в другата ще участват отбори от Германия, Швейцария, Австрия, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия, Франция, Италия, Великобритания, Холандия и Белгия. Всички тимове ще изиграят по 62 мача в редовния сезон – 38 със съперници от тяхната конференция и 24 с продивници от другата конференция.
 
Президентът на КХЛ предлага в новата лига да има таван на заплатите, а средният бюджен на клубовете да бъде около 50 милиона евро. За участие в първенството отборите ще трябва да напуснат вътрешните си държавни шампионати, които да продължат да съществуват без водещите си отбори. Любопитна е и друга тема. В момента носителят на Купа Гагарин (шампионският трофей на КХЛ) се приема за шампион на Русия. В досегашната четиригодишна история на първенството титлата винаги се взима от руски отбори, но теоретично може да бъде спечелена от латвийския Динамо (Рига) или казахстанския Барис (Астана).
 
В предстоящия сезон на Континенталната хокейна лига ще участват 26 отбора. 20 от тях са руски. По един представител имат Беларус (Динамо Минск), Казахстан (Барис Астана), Латвия (Динамо Рига), Чехия (Лев Прага), Украйна (Донбас Донецк) и Словакия (Слован Братислава). Според плановете от сезон 2013/14 в първенството трябва да се включат и други клубове, сред които Медвешчак (Загреб) и италианския Милано.