Хърватинът Ивица Костелич спечели Големия Кристален глобус за победител в Световната купа по алпийски ски при мъжете, след като преследвача му в класирането Дидие Кюш загуби математически шансове за титлата в днешното спускане в Квитфиел.
 
31-годишният Костелич направи достатъчно в днешното състезание, за да лиши Кюш от възможността да вземе спечели Световната купа. Хърватинът има над 500 точки аванс пред швейцареца, а до края остават 5 състезания. Победата в старт от сезона носи 100 точки.
 
Ивица Костелич стартира сезона с мечтата за първа титла в генералното класиране и затвърди претенциите си, след като спечели 7 от 14-те състезания около Нова година. Неговата сестра Яница е трикратна носителка на Големия Кристален глобус (2001, 2003 и 2006 г.).
 
Хърватският скиор увенча успешната си година и със златния медал на Супер Джи на световното първенство в Гармиш-Партенкирхен и взе Кристиалния глобус в суперкомбинацията. Той все още има шансове за титлите на Супер Джи и слалом.
 
“Кристиалният глобус е най-голямата награда, която може да бъде спечелена в алпийските ски”, заяви Костелич, който е  трикратен олимпийски вицешамион./БЛИЦ