България записа много слабо участие на Европейското първенство по фигурни пързаляне в Шефилд (Великобритания). Единствените ни представители, който участваха директно в състезанието, Елизабета Макарова и Лери Кенчадзе са предпоследни при спортните двойки след краткия танц. Това означава, че те няма да представят волната си програма.

За Макарова и Кенчадзе това е дебют като двойка на голямо състезание. До миналата година 25-годишният състезател се пързаляше с Александра Малахова, а преди това с Александра Гончарук и Нина Иванова.

Родното дуо получи много ниска оценка за изпълнението си 32.80 точки. Те имаха и наказание, защото 17-годишната Макарова падна при изхвърляне и се търкаля доста по леда.

Треньор на двойката е зетят на Албена Денкова Андрей Лутай. Скандалният руски фигурист е женен за сестрата на най-добрата ни фигуристка Ина Демирева и имат дете. Лутай прекрати кариерата си и работи в клуб "Денкова и Стависки".

Останалите българи отпаднаха още в квалификациите. При мъжете Манол Атанасов остана последен с оценка 81.07 точки. За сравнение Евгени Плюшченко взе 157.52. Той участва на Европейското със специално разрешение и затова мина пред пресявките.

Даниела Стоева е 19-а от 23 участнички в квалификациите и също отпада. Танцовата ни двойка Александра Чистякова и Димитър Личев също са последни.