Реджи Дънлоп: Пичове, какво правите?
Стив Хенсън: Слагаме си фолио!
Джеф Хенсън: Във всеки мач!
Джак Хенсън: Аха, искаш ли и ти?
Из “Удар със стик” от 1977 г.

Кристиан Хенсън е част от отбора на САЩ, който участва на световното първенство по хокей на лед в Германия. Ако го попитате за фолио, той ще ви дари не само с огромна усмивка, но ще ви поздрави с най-известната фраза на братята Хенсън от филма “Удар със стик”. За него те не са просто братята Хенсън, за него те буквално са чичовците Хенсън.

Бащата на Кристан Дейв изигра Джак Хенсън във филма от 1977 г. Освен това Дейв Хенсън бе и действащ хокеиост. Той има 103 мача в Световната хокейна асоциация (WHA) и 33 мача в НХЛ за Детройт Ред Уингс и Минесота Норт Старс (в момента клубът се нарича Далас Старс).

“Постоянно слушам за “Удар със стик”. Това е нещо, което заедно с баща ми обичаме. Може да говорим по тази тема по цял ден”, твърди Кристиан Хенсън.

Дори и да бе изиграл 330 мача в НХЛ, Дейв Хенсън щеше да бъде запомнен като вдетинения хокеист, който обича да раздава юмруци на терена. По цял свят е известна репликата на братята Хенсън от филма: “Старомоден хокей! Еди Шор! Йеа!” Популярността на лентата от 1977 г. означава, че на всеки мач ще има поне група фенове с фланелки на Джонстаун Чийфс. Кьолн и Манхайм не са изключение.

“Видях феновете с пуловерите на Чийфс, много ми харесва. Това е световен феномен. Радващо е, че хокейните привърженици по света следват идеята”, твърди Кристиан. През 2009 г. той подписа с Торонто Мейпъл Лийфс като свободен агенг, след като се дипломира от университета Нотър Дам.

През миналия сезон Кристиан Хенсън изигра едва пет мача в НХЛ, а повечето време се подвизаваше за Торонто Марлийс в АХЛ. През 2010 г. бе върнат в Мейпъл Лийфс след разчистването на повечето ветерани от клуба. Той завърши сезон 2009/10 с два отбелязани гола (и двата в последния мач) и седем точки за 33 мача.

На световното първенство в Германия Кристиан Хенсън записа една асистенция, а САЩ се спаси от изпадане от елитната група след победа с 3:2 над Италия с дузпи. Това съвсем не е желаното класиране на американския тим. “Не се получи според очакванията ни. Понякога не ти раздават картите, които искаш. След слабите резултати в квалификационния кръг, бе въпрос на живот и смърт да заемем едно от първите две места в групата на изпадащите,” твърди Хенсън.

Хокеистът обаче видя и позитивите от участието си на световното първенство. Кристиан Хенсън вече има увереност в силите си, че може да играе на международно ниво. “Това бе първият ми допир с турнир между национални отбори. Мога само да се уча от участието в световното първенство. Хокейната площадка в Европа е по-голяма и това бе новост за мен”, обяви Хенсън.
Ристо Пакаринен, www.iihf.com