Когато в края на 1993 г. на екрана се появи филма „Леден болид” (Cool Runnings), авторите му едва ли са очаквали, че тази лента ще промени кариерата на един британски лекоатлет. Именно това се случва с Олин Кондън, който е европейски шампион за 1998 г. и първенец на игрите на Британската общност през 2002 г. в щафетата 4х100 м. Сега той е на път да повтори постижението на героите от филма и да участва на зимни олимпийски игри.

„За първи път започнах да се занимавам с бобслей преди 4 години и това е заниманието ми в момента. Работя за предстоящото участие на зимните олимпийски игри, което е най-голямото постижение в кариерата на един спортист. За първи път се замислих за преориентиране към бобслея, след като гледах филма „Леден болид”. Той разказва за участието на отбора на Ямайка по бобслей на олимпийските игри в Калгари през 1988 г.”, твърди 35-годишният Кондън.

Олин Кондън е спирачът на четириместния британски боб. Той имаше основна роля за тима си при преодоляването на олимпийската квалификация през миналата година. За целта отборът трябваше да завърши в Топ 15 на Световната купа или на световното първенство. Те постигнаха и двете. Чувството от участие на олимпийски игри няма да е ново за Кондън, който преди 10 години бе част от британската щафета на 4х100 м. на летните игри Синди.

През този сезон обаче нещата не изглеждаха добре за тима. От федерацията обявяват, че нямат възможност да финансират кампанията на отбора. Тогава на помощ се притича областната управа на Холтън Бороу, която осигурява на Кондън необходимите за състезания из Европа 8000 паунда. Подготовката за участието на тима за олимпийските игри във Ванкувър не минава без перипетии, след като шофьорът на боба от миналогодишните квалификации Лий Джонсън, както и забутвачът Карл Джонсън не попадат в отбора, обявен от Британския олимпийски комитет. Около Коледа идва това неприятност – контузва се новият водач на шейната - Джон Джаксън, а самият Кондън има сериозни болки в гърба. Това обаче не ги отказва и заедно с другите двама участници в отбора – забутвачите Дан Мони и Хенри Нвуме, продължават да се борят. Всичко това напомня на Олин Кондън причините да се оттегли от леката атлетика – контузиите и политиката на федерацията. Този път обаче той не се предава. „Имаше някои решения на управата, които изненадаха мнозина. Взеха ни двама – Лий Джонсън и Карл Джонсън, от първия отбор, и доведоха двама от втория – Джон Джаксън и Хенри Нвуме. В началото не бяхме сработени и не показахме добри резултати. Сега обаче намерихме баланса си и ставаме все по-добри”, твърди бившият спринтьор.

Наскоро от британския олимпийски отбор обявиха, че целта им е спечелването на три медала във Ванкувър, което ще бъде най-доброто представяне на тима на зимни олимпийски игри след тези в Гармиш-Пертенкирхен през 1936 г. Едва ли едно от тези отличия ще дойде от четворката бобслей, където конкуренцията на Германия, Швейцария, САЩ, Канада и Русия е убийствена, но въпреки това Кондън се цели нависоко: „Медалът може да е далеч от силите ни, но ако сме в Топ 8 на старта на втория ден от състезанието, тогава всичко е възможно. Ако не отидеш на Олимпиадата с вяра в успеха, тогава няма нужда да отиваш на състезанието. Аз заминавам, за да се насладя на усещането, а след това ще реша дали ще се откажа или ще продължа.”
Веселин Русинов    , БЛИЦ