"За 11-и път съм в Банско и това са най-добрите условия за началото на сезона, които съм виждал, откакто съм тук. Фриц Щробъл ще го потвърди, такива условия не могат да се намерят в момента дори и в Алпите", каза на пресконференция днес по повод откриването на скисезона в Банско петкратният носител на Световната купа по ски в алпийските дисциплини Марк Жирардели, който заедно с олимпийския шампион в спускането от Солт Лейк Сити през 2002 г. - австриецът Фриц Щробъл, бяха сред специалните гости на събитието в пиринския курорт.
 
Двамата легендарни алпийци бяха капитани на двата тима, които се състезаваха на писта "Томба" във вече традиционната за откриването на сезона в Банско игра "Влез в отбора на шампиона", която спечели тимът на Жирардели. В него бе и най-възрастният участник - 85-годишният скиор Асен Тренчев от Банско, който се спусна успешно по трудното трасе и даде своя принос за успеха на отбора. Бай Асен връчи на двамата големи шампиони свои подаръци - по един ръчно изработен от дърво еделвайс, алпийското цвете, което е символ на Пирин и Банско.
 
"Много благодаря за поканата", каза Щробъл, който е за първи път в Банско и в България. "Много изненадващо за мен е, че може да има такива условия за ски в началото на зимата, това бе неочаквано за мен. Хората тук са прекрасни и си прекарвам чудесно", каза големият австрийски скиор, който заедно с Жирардели пожела хубаво време и успешен сезон на Банско.
 
Кметът на община Банско Георги Икономов поздрави гостите и благодари за хубавите думи. Той увери, че общината се е погрижила за уюта, спокойствието, сигурността и приятното прекарване на всички, решили да посетят курорта Банско тази зима. Той припомни, че Банско заслужи признанието да бъде Европейски град на спорта за 2017 г. Огромна за тази номинация по думите му е заслугата и на скизоната, на нейния концесионер и на Българската федерация по ски, които заедно с общината правят много за развитието на спорта.
 
Приносът на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за всичко хубаво, което се случва в Банско, ще бъде да следи чрез своята контролна дейност за качеството на предлагания туристически продукт и услуги. Това заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов, който също участва в пресконференцията. Ще се обърне внимание и на превенцията, която е също гаранция за намаляване на нарушенията и спокойното и приятно прекарване на туристите, добави той, като посочи, че тенденциите са положителни.
 
Маркетинг-мениджърът на скизоната Иван Обрейков отбеляза, че времето и природата са на много благосклонни засега и началото на сезона е повече от обещаващо. Той пожела много слънце и успешен, безавариен сезон. Новото в курорта е, че освен ски и сноуборд, тук могат да се карат и кънки на новата модерна ледена пързалка, открита в града, съобщи Обрейков. Той добави, че Банско се готви да посрещне и поредното голямо състезание, на което ще бъде домакин през този сезон - три старта за Световната купа по сноуборд през февруари.