Най-успешният състезател по фигурно пързаляне през 21-и век Евгений Плюшченко се възстановява от операция в хотел. Олимпийският шампион от Торино претърпя хирургическа интервенция за подмяната на междупрешленов диск в клиника в Израел преди седмица.

Руските медии съобщават, че Плюшченко веднага е напуснал болничното заведение и се е нанесъл в хотел, където лекари ходят проверяват състоянието му. С Евгений е съпругата му Яна Рудковская, която роди момченце преди месец.

“Евгени се нуждае от няколко седмици, за да се възстанови. Той няма да участва на Световното. Ако лекарите му бяха казали, че може да го направи, той нямаше да се замисли за здравето си и щеше да скочи с главата напред, както направи на Европейското”, обяви дългогодишният треньор на състезателя Алексей Мишин.

Именитият специалист допълни, че след месец двамата започват подготовка за Олимпиадата. Плюшченко страда от проблеми в гърба от няколко сезона, като те го извадиха от Световното миналия сезон. Той участва на Европейското миналия месец с травма и се отказа след краткия танц, където зае шестата позиция.

Роденият на 3 ноември 1982 година състезател е 3 пъти световен и седем пъти европейски шампион. На Олимпиадата в Торино през 2006-а той спечели златен медал, а от Солт Лейк Сити (2002-а) и Ванкувър (2010-а) има сребро.