Носителката на Световната купа по ски-алпийски дисциплини Линдзи Вон е поискала разрешение от Международната федерация по ски (ФИС) да участва в спускането за мъже в Канада този сезон. Така американката иска да подобри имиджа на женския спорт.

Четирикратната носителка на световната купа е изпратила писмо до директора на състезанията за световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже към ФИС Гюнтер Хуяра. Тя иска да участва в спускането за мъже в Лейк Луис, първата скоростна дисциплина за сезона. По същото време жените ще бъдат в Аспен (Колорадо), където ще има слалом и гигански слалом. Искането на Вон е обсъждано във ФИС в Цюрих през седмицата, но решение се очаква през ноември.

Линдзи Вон има 53 победи за Световната купа в кариерата си, от които 26 са за спускане. Американката е втората най-успешна скиорка в скоростните дисциплини след Анемари Мозер-Прьол (Австрия), която има 36 победи в дисциплината между 1970 и 1980 година. Миналата година Вон стана една четвъртата в историята с победи във всичките пет дисцилини - спускане, слалом, гигански слалом, супергигански слалом и комбинация.