Татцуки Мачида води при мъжете на Световното първенство по фигурно пързаляне в Сайтама (Япония). Състезанието беше изключително силно, като голяма част от фигуристите записаха лични резултати, пише Красивата страна на спорта. Съотборниците в отбора на Брайън Орсър Хавиер Фернандес и Юзуру Ханиу са съответно втори и трети.

Пред родна публика Мачида беше блестящ в своето изпълнение и постигна огромния резултат 98.21 точки. Той започна с комбинация четворен-троен тулуп, беше безгрешен при тройните аксел и луц.

Най-доброто от себе си показа и Фернандес. Испанецът, който пренаписа историята на страната си и сам се лиши от олимпийски медал, беше безупречен и записа върхово постижение в кариерата си 96.42. Интересно е, че Хавиер постигна четвърти нива на пируетите и стъпките, което не е типично за него.

Олимпийският шампион Ханиу е трети с 91.24 точки, след като падна на четворния тулуп. Всичко останало в програмата му по музика на Гари Муур, с която направи световен рекорд по точки, беше блестящо.

Изпълнението на Томаш Вернер, което е последна кратка кариера в състезателната му кариера, беше най-доброто в живота му. Чехът записа 89.08 точки. Пети е китаецът Хан Ян с 86.70 точки и също безгрешно изпълнение само с четвърти нива. С малки грешчици Такахико Козука е шести – 85.54 точки.

Седми е младият руснак Максим Ковтун пред двамата американци Джереми Абър и Макс Аарън. За десето място с програмата на кариерата си и честта на Франция се пребори Шафик Бесежие.