Финландката Кайса Макарайнен е новата световна шампионка в преследването на 10 километра в дамския биатлон. Тя изпревари германката Магадалена Нойнер и Хелена Екхолм от Швеция по време на надпреварата на Световното първенство, което се провежда в руския зимен център Ханти-Мансийск.

Макарайнен финишира с време 30:00.1 минути и без грешка при четирите си излизания на огневия рубеж. На 21.6 секунди зад нея и две грешки в последната си стрелба от положение прав се нареди Нойнер. Екхолм пък взе бронза с 1:43.6 минути изоставане от победителката и отново без грешка в стрелбата.

След трите победителки се наредиха ветеранката Андреа Хенкел от Германия, която остана безгрешна в стрелбата и стартира от едва 20-ото място в днешната надпревара. Петото място бе за Тора Бергер от Норвегия, следвана от Анастасия Кузмина, Мириам Гьоснер, Яна Герекова, Доротея Виерер и Екатерина Юрлова.

Представителката на България Емилия Йорданова не финишира. Тя допусна по една грешка в първите си три стрелби и две при последното си излизане на огневия рубеж.