Носителят на Световната купа по биатлон и трикратен световен шампион за 2012-а Мартен Фуркад се пробва в ски-бягането. Французинът участва на първенството на страната си, но записа слаб резултат – 22-о място на 15 километра. 23-годишният състезател финишира за 35:05.5 минути. Победата с време 33:05.8 минути извоюва Иван Перила.

“Резултатът не отговаря на класата ми. Мога да се представя много по-добре”, коментира Фуркад, който след Световното в Руполдинг обяви, че не е изключено следващия сезон да свали пушката и да участва в стартовете от Световната купа по ски-бягане, където да премери сили с норвежеца Петер Нортхуг.

Основният конкурент на французина Емил Хегле Свендсен също често изразява желания да надвие бързия си сънародник. Свендсен има опит в бягането, като записа 15-о място в старт от Световната купа в Норвегия в края на миналата година.

Единствените двама биатлонисти с победи в Световната купа по ски-бягане са легендарният Оле Ейнар Бйорндален и Ларс Бергер. Бергер има световни титли в двата спорта и ги печели в една и съща година. Самият Бьорндален заяви: “Емил и Мартен са изключително бързи. Ако обаче те искат да мерят сили с Нортхуг, трябва да сложат пушка на гърба му. В противен случай нямат никакъв шанс”./БЛИЦ