Мерил Дейвис и Чарли Уайт си върнаха титлата при танцовите двойки от Световното първенство по фигурно пързаляне в Лондон (Канада). Втори и трети останаха Теса Въртю/Скот Моър и Екатерина Боброва/Дмитри Соловиев.

За Дейвис и Уайт това е втора титла след тази от 2011 година. Интересно е, че в последните 4 години те се редуват на върха със своите конкуренти, приятели и съотборници при Марина Зуева - Въртю и Моър.

Танцът на Мерил и Чарли на “Нот`р Дам де Пари” получи най-високата оценка за сложни поддръжки и стъпки. Американците получиха най-високото ниво 4 за поддръжки, туизли, пирует и ниво 3 за сериите си от стъпки. Те получиха 112.44 точки и със 189.56 извоюваха златото. Двете им оценки са световни рекорди.

Определената от специалистите модерна “Кармен” на Теса и Скот им донесе най-силен резултат за сезона 111.17 точки. Със 185.04 представителите на домакините заеха втора позиция и не защитиха титлата си. Двойката показа новаторски подход към поддръжките и представи страстна програма.

На “Мъжът с хармониката” Боброва и Соловиев стигнаха до първи медал от световно първенство със сбор от 169.19 точки. Както е известно, техни треньори са Александър Жулин и Олег Волков, в чиито щаб е и Максим Стависки.

Трета оценка за волна програма заслужиха Анна Капелини и Лука Ланоте, също с “Кармен”. Те се изкачиха от пета до четвърта позиция със сбор от 168.04 точки, като това е най-доброто им класиране. Пети са вторите канадци Кетлийн Уивър и Андрю Поже със 166.20 точки, а бронзовите медалисти от миналата година Натали Пешала и Фабиан Бурза паднаха от четвърто на шесто място със 165.60 точки.

Следват двете американски двойки Медисън Шок/Евън Бейтс и брат и сестра Мая и Алекс Шибутани. Девети са сребърните медалисти от Европейското Елена Илиник и Никита Катсалапов (Русия), които направиха много грешки. За първи път в топ 10 попаднаха Нели Жиганшина и Алексадър Гаши, като за пореден път немците вдигната на крака публиката като зомбита./БЛИЦ