Мъжката щафета на България в биатлона завърши на 14-о място в старта от Световната купа в Хохфилцен (Австрия). Успех в първото за сезона отборно състезание записа карето на Норвегия, което измъкна драматична победа чрез последните си два поста.

Норвежците финишираха за 1:13.29.4 часа, а нашият тим регистрира изоставане от 4:00.4 минути. За България силно започна Михаил Клечеров, който с два допълнителни патрона предаде осми на Мирослав Кенанов. Кенанов също сбърка два пъти и предаде със закъснение на Владимир Илиев, който ползва два допълнителни патрона. Последният ни пост Красимир Анев не успя да напредне сериозно, а и сбърка три пъти на рубежа.

Норвежците започнаха слабо с първите си два поста Руне Браатсвеен и Ларс Бергер, като втория дори въртя допълнителна обиколка. До края обаче Емил Хегле Свендсен и Тарей Бьо поправиха грешките и с чиста стрелба спечелиха първото място. Почивка беше получил Оле Ейнар Бьорндален.

Втората позиция зае Русия чрез Антон Шипулин, Андрей Маковеев, Евгени Остюгов и Дмитри Малиенко. Третото място е за Франция в състав Венсан Жей, Симон Фуркад, Алексис Бьоф и Мартен Фуркад. Мартен Фуркад, който е новата голяма звезда в биатлона, се провали в Хохфилцен, като не успя да запише призово класиране в индивидуалните надпревари. В щафетата все пак той задържа третото място, но направи 3 грешки в стрелбата и бягането му беше много слабо в сравнение със старта в Йостерсунд преди седмица.

Топ 10 допълват Швеция, Австрия, Германия, Чехия, Беларус, САЩ и Украйна.

По-късно днес е женската щафета, в която България също ще участва. Съставът ни е Емилия Йорданова, Ния Димитрова, Нина Кленовска и Десислава Стоянова.