Норвегия спечели титлата в мъжката щафета от Световното първенство по биатлон, което се провежда в Руполдинг (Германия). България финишира на 17-о място. Тимът ни в състав Михаил Клечеров, Мирослав Кенанов. Владимир Илиев и Красимир Анев ползва 13 допълнителни патрона и изостана на 5:13.8 минути зад победителите. Всички родни състезатели направиха по 4 грешки на рубежа с изключение на Анев, който сбърка веднъж.

Викингите спечелиха с време 1:17:26.8 часа, една наказателна обиколка и 7 допълнителни патрона. На първи пост Краля на биатлона Оле Ейнар Бьорндален се провали във втората си стрелба и въртя допълнителни 150 метра, като предаде на 14-а позиция. След него Руне Браатсвен се представи на високо ниво и намали аванса зад лидера Франция. Тарей Бьо направи силен трети пост и предаде втори на Емил Хегле Свендсен с изоставане от под 20 секунди.

Така на последен пост един до друг бягаха спечелилият титлите в спринта и преследването Мартен Фуркад за Франция и големия му конкурент през сезона Свендсен. Точната стрелба изведе норвежеца начело в последната обиколка и той финишира първи с огромна преднина.

На трето място остана Германия с 10 допълнителни патрона. За домакина на шампионата стартираха Симон Шемп, Андреас Бирнбахер, ветеранът Михаел Грайс и Арнд Пфайфър.

В топ 10 са още Италия, Австрия, Русия, Швейцария, Украйна, Чехия и САЩ.

Норвегия излезе начело на класирането по медали, като има още злато на Тора Бергер в индивидуалния старт, злато в смесената щафета и сребро на Свендсен в спринта.