"Зад този медал и това щастие стоят много мъки и сълзи. Този резултат ще се осъзнае с годините и колкото повече време минава, толкова по-голяма стойност ще има", коментира Станимир Беломъжев пред камерата на БНТ за световната си титла в ски-ориентирането.

"Просто като отивах на старта си казах: "Денят е хубав, всичко е в твои ръце, ти можеш, ти решаваш какво ще се случи днес!", добави Тачо.

Родителите на Станимир са изключително горди от постижението на сина им. "Още преди финала, на последната точка, когато видях какво време има, ми стана ясно, че ще стане шампион. И той увеличи разликата от 13 на 15 секунди. Не можех да сдържа сълзите си", каза Беломъжев-старши отново със сълзи от радост в очите.

"Това беше една емоция, която и сега не мога да сдържа", сподели пък Веска Беломъжева.

Световният шампион е получил признание от водещите сили в ски-ориентирането. "Ако не е моето семейство, аз нямаше да се занимавам със спорт. Винаги са ми се възхищавали не само руснаци, а въобще и скандинавци. Най-силните страни в нашия спорт са ни признавали за един от най-добрите отбори", каза Беломъжев.

Запитан дали напрежението треньор - състезател се пренася вкъщи, Станимир отговаря: "Постоянно. Това е основният проблем, в който се крият всички наши спорове."

Майка му обаче не се меси между тях: "Не влизам като арбитър. Малко си позволявам да го мъмря него повече, за да не създавам напрежение у Станимир."

Конкуренцията на европейското първенство е по-голяма от тази на Световното. Досега обаче световната титла убягваше на Беломъжев.

"Още от 23-24-годишна възраст имах възможност да побеждавам мъжете и се надявахме на всяко едно Световно, че този резултат може да бъде постигнат. Явно просто не е било дошло времето. Не му е било писано да се случи това нещо", сподели той.

След като сбъдна най-голямата си цел в ски-ориентирането, пред Станимир стои въпросът дали ще се бори за квота в ски-бягането за Олимпийските игри в Пьочан догодина.

"Имам желание, да. Наистина, това е най-високият форум. Едва ли има спортист, който не иска да бъде участник на Олимпиада."

Беломъжев обяви и следващите си цели - "Искам да защитя тази титла, да покажа на света, че не е постигната случайно. Искам да популяризирам спорта в България - да покажа колко е интересен и динамичен."

Целият репортаж - ТУК