Над 400 ученици от столичните училища ще участват днес и утре на Витоша в първото издание на градското първенство за ученици по ски алпийски дисциплини и сноуборд. Организатори на инициативата са Столична община и "Витоша ски" АД с подкрепата на Българска федерация по ски. Днес в първия етап на състезанието по ски и сноуборд гигантски слалом ще бъдат излъчени първите 6 носители на Купа Витоша, а в събота останалите 8 столични шампиона. Стартовете са на писта "Стената".

Около 13:30 часа в събота ще бъде кулминацията: финал - паралелен слалом по ски и сноуборд между носителите на Купа Витоша. Най-бързият скиор и сноубордист ще грабнат специално учредената купа на Столична община и БФСки. Специален гост на състезанието в събота ще бъде многократният световен шампион по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели. В 14 часа в ресторант "5-та станция" официалните гости на проявата, сред които заместник кметът на София Мария Бояджийска, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, председателят на БОК Стефка Костадинова, президентът на БФСки Цеко Минев, най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова и многократният световен шампион по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели ще дадат пресконференция. В 14:30 часа е официалното награждаване на победителите.

Участниците в първенството за Купа Витоша са разделени в 14 групи. Най-малките скиори са момчета и момичета от 1-ви и 2-ри клас, а най-големите – младежи и девойки от 10-ти до 12-ти клас. Надпреварите сред първите шест групи ще бъдат в петък (5 март), а при останалите – в събота (6 март). Победителите в индивидуалното класиране, заели от първо до трето място във всяка една от групите, ще бъдат наградени с медали от официалните гости. Класиралите се до шесто място ще получат грамоти. Индивидуалният победител в кулминацията на надпреварата – паралелният слалом, ще бъде награден с купа и предметна награда, а за класиралите се до четвърто място също са предвидени предметни награди.

Наградени с грамоти ще бъдат и всички столични училища, участвали в конкурса за проект за приза "Обичам Витоша". Класираните от първо до трето място, освен самия приз, ще получат и награда лаптоп. Най-добрият проект ще бъде популяризиран чрез национален вестник. На учениците, които вече изпратиха своите проекти до организаторите на инициативата, бе дадена пълна творческа свобода да изразят своята любов към Витоша, както и да демонстрират познанията си за опазването на природата в любимата планина. Участниците имаха възможността да представят проектите си като постер, презентация, доклад, есе или по какъвто и да е друг оригинален начин. /БЛИЦ