Градските власти в Сочи са наредили екзекуцията на уличните кучета в града преди началото на зимните олимпийски игри.
 
Алексей Сорокин, шеф на фирма за борба с вредителите, разкри пред агенция АП, че има заповед за залавянето и отстраняването на всички помияри в района на града.
 
Той не разкрива начина по който се убиват кучетата, както и какво се прави с труповете. Сорокин отказва да обяви броят на животните, които се убиват всяка година, позовавайки се на „търговска тайна“.
 
Няколко групи, защитаващи правата на животните, разкриха, че над 2000 кучета и котки са били избити през 2013 г. Има дори видеозаписи на убийствата на животни през нощта.
 
Уличните кучета са проблем на сочи от години, като някои от тях показват агресивно поведение и нападат деца. Животните, които се изоставят от своите собственици в Русия, често не са кастрирани, тъй като операция е скъпа. Това обаче позволява на кучетата да се размножават много бързо.
 
Бездомно куче се появи на една от репетициите на церемонията по откриването на зимните олимпийски игри в Сочи, която трябва да се проведе на 7 февруари.
 
„Куче се появи на стадион „Фишт“ и ние се справихме с проблема. Да не дава господ, подобно нещо да се случи на официалната церемония. Това ще посрами цялата страна“, заявява Алексей Сорокин.
 
„Аз защитавам правото на хората да ходят свободно по улиците и да не бъдат нападани от глутница кучета. Нека наричаме нещата с истинските им имена. Тези кучета са биологичен боклук“, допълва Сорокин.
 
Много от четириногите се събират около строежите, където са хранени от работниците. Сергей Кривоносов, адвокат от Краснодар, обяви, че подкрепя заповедта за унищожение, тъй като е национална отговорност.
 
„Русия е отговорна да предпази международните представители, а елиминацията на кучетата е най-бързият начин за решаване на проблема“, твърди Кривоносов.
 
Преди година се надигна сериозна вълна на недоволство от страна на редица групи за защита правата на животните, след като властите в Сочи издадоха заповед за убийства на уличните кучета. Тогава градската управа обеща да спре избиването и да построи повече приюти. Няма доказателства, че това обещание е изпълнено.
 
Властите търпят и сериозни критики за нехуманния начин за убийство на животните, като голяма част от кучетата са бити и клани от специализираните ловци.