Сезонът в НХЛ завърши.  Лос Анджелис Кингс спечели с 4:2 финалната серия с Ню Джърси Девилс. По този начин "кралете" за първи път в историята си спечелиха Купа Стенли. Не бива обаче да се пропуска, че с изминалия сезон НХЛ се прости с една своя легенда – Никлас Линдстрьом.
 
Шведският защитник изигра цялата си кариера (20 години) в хокейната лига на САЩ и Канада в Детройт Ред Уингс. Хората отдавна бяха свикнали с мисълта, че Линдстрьом вероятно ще играе вечно за “червените крале”. Феновете дори си считаха, че той не е обикновен човек, а извънземен. В продължение на 20 години той беше част от Детройт Ред Уингс, клуб с особен статут в НХЛ. През последните години в отбора играха култови хокеисти, който са уважавани от всички – съперници, треньори, съдии и дори противниковите фенове. Такива бяха Доминик Хашек, Стив Айзерман и други. Сега в тима безспорна класа са Хенрик Зетерберг и Павел Дацюк.
 
Линдстрьом без съмнение беше уважаван от всички. Той навярно беше първият швед, който се сдоби с ранг на легенда за феновете на Детройт. Защитникът пристигна при “червените криле” 21-годишен и подари на клуба следващите 20 сезона, като във всеки от тях тимът игра в плейофите. За този период Линдстрьом четири пъти спечели Купа Стенли, седем пъти взе Норис Трофи (за най-добър защитник), един Кон Смайт Трофи (най-полезен играч за тима си в плейофите) и олимпийската титла през 2006 г. (успех, който често е забравян от феновете в Северна Америка). С други думи, шведът е спечелил всичко възможно в хокея, тъй като има и световна титла през 1991 г., но тогава още не е играч в НХЛ.
 
Никлас Линдстрьом има 263 мача в плейофите на НХЛ. Повече от него в тази фаза има само Крис Челиос, който обаче игра в НХЛ до 48-годишна възраст. Ако Детройт беше преодолял Нешвил Предатърс в първия кръг на плейофите през този сезон, Линдстрьом щеше да остави постижението на Челиос в историята. Шведът има и 656 удара към противниковите врати в плейофите (рекорд в историята на НХЛ) и 54 гола (трети показател в историята). 30 от тези попадения са дошли при числено предимство (също рекорд на НХЛ). 11 от тези голове са победни. Нито един друг защитник не е вкарвал дори 10 победни попадения в плейофите.
 
Сумарният коефициент за полезност на Линдстрьом в края на кариерата му е +450. Вторият най-добър такъв показател за последните 20 години принадлежи на Яромир Ягър, чийто коефициент е +280. За 20 шампионата в НХЛ шведът само 2 пъти изигра по-малко от 78 мача в редовния сезон. Един от тях е съкратеният заради локаут шампионат 1994/95, а вторият е миналия сезон, когато той записа участие в 70 срещи. Първият си хеттрик в НХЛ защитникът вкара едва на 40 години, а последния си Норис Трофи взе на 41-годишна възраст. В 14 от последните си 16 сезона Линдстрьом записа поне 49 точки.
 
Прекратяването на кариерата на Никлас Линдстрьом оставя вакантна позицията за най-добър защитник в света сред действащите хокеисти. Челната му позиция в тази класацията никой не оспорваше в последните години. Шей Уебър, Скот Нидермайер и Дрю Даути водеха битка едва за второто място. Сега започва нова схватка, на съвсем различно ниво, борба, в която няма да участва Никлас Линдстрьом.
 
По материали от allhockey.ru