Световната федерация по хокей на лед (IIHF) прие изменение във формата на световните първенства, което доведе до увеличаване на броя на мачовете за турнира във Финландия през 2012 г.
 
Според новата структура на шампионата, 16-те отбора ще бъдат разделени на две групи по 8 тима, които ще определят двойките за четвъртфиналите.
 
Според настоящия формат имаше 4 предварителни групи, които определяха 12 отбора за квалификационната фаза и след това се излъчваха тимовете четвъртфиналисти.
 
Тази схема се оказа изключително непопулярна сред феновете на хокея на лед, които не знаеха с какви отбори ще играе техният отбор. Единствената яснота бе само за мачовете от предварителната група.
 
Новият формат на световните първенства ще бъде в 64 мача, докато сегашният предлагаше 56 двубоя. Старата схема ще бъде използвана за последно на световното първенство в Словакия през следващата година.
 
От IIHF разкриха, че Дания, Русия и Украйна са страните, подали кандидатури за домакинство на планетарния шампионат през 2016 г./БЛИЦ