Отново 14-годишна руска състезателка прави фурор в сериите Гран при по фигурно пързаляне. На третото състезание за сезона, което се провежда в Шанхай, Юлия Липнитская поведе след краткия танц. Родената на 5 юни 1998 година състезателка отвя конкуренцията и заслужи 63.06 точки за програмата си, чиито хореограф е руската легенда Николай Морозов. Това е първо състезание при жените за Юлия, която миналата година стана световна шампионка за девойки. Както е известно, миналият сезон 14-годишната Елисавета Туктамишева също записа две победи в Гран при сериите.

В Шанхай втора е японката Мао Асада с 62.89 точки. Двукратната световна шампионка представи танц по музика на Джордж Гершуин. На трето място временно е американката Мирай Нагасу с 59.76 точки. На по-малко от половин точка зад нея са Киира Корпи (Финландия) и Джун Ли (Китай).

Европейските шампиони Натали Пешала и Фабиен Бурза водят след кратката програма при танцовите двойки. За изпълнението си на полка и валс под музика на Жак Офенбах и Ив Монтан опитното френско дуо получи 69.15 точки.

На втората позиция останаха вторите по сила канадци Катлин Уиивър и Андрю Поже с 65.59 точки за танц от саундтрака на филма “Звукът на музиката”. Най-силната руска двойка Екатерина Боброва и Дмитрий Соловиев заема третото място с 64.32 точки, като не се очакват сериозни размествания след волните програми./БЛИЦ