Банско влезе в топ 5 на световните зимни курорти, които ще са домакин на по два старта за Световната купа по ски при мъжете и жените през сезон 2011/12, съобщи българската федерация по ски. Това стана по време на календарната конференция на Международната федерация по ски (ФИС) в Словения.
 
На нея Банско бе предпочетен пред още няколко курорта, които искаха да вземат отменените заради земетресението в Япония стартове при мъжете. Най-сериозният конкурент на българския топ курорт бе испанският зимен център Ла Молина. Отличната организация на стартовете при мъжете в Банско тази зима е наклонило везните в полза на България.
 
„Спор няма. Банско взима отменените стартове при мъжете", коментира директорът на стартовете за СК при мъжете Гюнтер Хуяра.
 
Така зимният ни център ще се нареди до Вал д Изер (Фр), Лейк Луис (Кан), Гармиш-Партенкирхен (Гер) и Сочи (Рус), които също ще са домакини на по два старта при мъжете и жените през 2012 г.
 
Гигантският слалом и слалома при мъжете в Банско ще са на 18-19 февруари, а седмица по-късно пак там ще се проведат спускането и супергигантският слалом за жени.
 
Отличното отношение на ФИС към страната ни пролича и от даването на домакинство на Пампорово на слаломите за европейската купа за мъже на 12-13 февруари 2012 г. Невероятният отзвук в света от стартовете за СК при мъжете тази година в Банско и гледаемостта от 200 млн. зрители по цял свят направи вече България разпознаваема туристическа дестинация.