Магдалена Нойнер, която ще се оттегли след края на сезона, продължи победната си серия и спечели в норвежкия зимен център Холменколен спринта на 7,5 км от 15-ия кръг в Световната купа по биатлон. 24-годишната германка завърши без грешка в стрелбата и с време 20:41,9 минути, за да триумфира за шести път този сезон. От 15 състезания през този сезон тя се е качвало 12 пъти на подиума.

Нойнер, която увеличи преднината си в генералното класиране за Световната купа, се изравни във вечната ранглиста по победи с двукратната олимпийска шампиона Уши Дизел. И двете германки имат на сметката си по 30 победи в състезания за Световната купа и заемат второто място в ранглистата. На върха е шведката Магдалена Форсберг с невероятните 42 победи.

“Наясно съм, че това е 30-ата ми победа и това ме радва още повече. Беше перфектен ден за мен, а и семейството ми е тук. Искам да запази добрата си форма и да остана върха”, заяви победителката.

На второ място след германката финишира Даря Домрачева от Беларус с една грешка при стрелбата и изоставана с 38,2 секудни. Трета е норвежката Тора Бергер с един пропуска на огневия рубеж и изоставане с 1:05,9 минута.

Българките записаха поредно разочароващо представяне. Най-напред от тях финишира Емилия Йорданова на 44-о място без грешка в стрелбата и изоставане от 2:47,4 минути от победителката. Нина Кленовска е 58-а с една грешка и изоставане от 3:31,8 минути. Дафинка Коева пък завърши на последното 75-о място със 7 грешки на стрелбището и изоставане със 7:57,1 секунди.

В генералното класиране за Световната купа Магдалена Нойнер води със 756 точки, следвана от Даря Домрачева с 693 и Тора Бергер с 608.