Съставът на мъжката ни щафета по биатлон на Световното първенство в Руполдинг (Германия) е ясен. България получи 14-и стартов номер. Главният треньор на тима Николай Захаров залага на Михаил Клечеров, Мирослав Кенанов, Владимир Илиев и Красимир Анев подредени в този ред.

Както е известно, в индивидуалния старт записахме впечатляващи резултати, като Илиев е 16-и, Анев с три позиции зад него, а Клечеров – 27-и.

Великата биатлонистка на Швеция Магдалена Форсберг прогнозира, че за златните медали ще се борят Русия и Франция, като тя очаква силно представяне още от Германия и Швеция.

За Франция ще стартират намиращите се в страхотна форма братя Фуркад, като Мартен е шампион в спринта и преследването, а Симон извоюва сребро в индивидуалния старт. В състава на Швеция на трети пост ще бяга двукратният медалист в Руполдинг Карл Йохан Бергман, който напусна лагера на тима си преди два дни заради раждането на дъщеричката му.

Изненадващо, но експертите не слагат сред фаворитите Норвегия. За викингите ще стартират легендарният Оле Ейнар Бьорндален, Руне Браатсвен, носителят на Световната купа за миналия сезон Тарей Бьо и Емил Хегле Свендсен. Свендсен отново ще бяга на последен пост, като беше в смесената щафета, когато се пребори за златото. Единственият норвежец, който се представя на прилично ниво през сезона, е с крамп в крака, който му причинява силна болка при каране на ски и пречи на стойката му при стрелбата.

Състезанието е утре (9 март) от 16,15 часа. На следващия ден ще се проведе женската щафета, а в неделя (11 март) е масовият старт при мъжете и жените, където няма да има българско участие.