Два месеца преди началото на зимните олимпийски игри във Ванкувър Линдзи Вон е един от фаворитите, който може да спечели не само един медал. Дори се счита, че скиорката може да се превърна в Майкъл Фелпс в зимните спортове. Тя вече бе представена на обществеността в родината си, появи се в няколко телевизионни шоу програми, хвърли началната топка на мач на бейзболния Чикаго Къбс и мина по червения килим при връчването на американските телевизионни награди „Еми”.

Телевизия „NBC” избра Вон като един от малкото американски състезатели, около които ще е насочена олимпийската й програма от Ванкувър. Докато имащият огромна популярност в Щатите състезател по сноуборд Шоун Уайт ще участва само в един старт, Вон дава повече перспективи за телевизията с участието си в няколко дисциплини. Линдзи може да спечели олимпийски медали от пет състезания.

За Вон, която започна кариерата си с моминската си фамилия Килдоу, участието във Ванкувър ще бъде сбъдването на детска мечта. Тя умело избягва приказките за шансовете за купчина медали, твърдейки че целта й е спечелването само на един приз, след като не успя да са качи на подиума по време на олимпийските игри в Солт Лейк Сити през 2002 г. и Торино през 2006 г. В Торино й попречи тежко падане по време на тренировка на спускането, което я прати в болницата, но не й попречи да участва в старта само 48 часа по-късно, където завърши осма.

„Олимпиадата е причината да стана спортист, твърди Вон. – Това е събитието, което мотивира малките деца. Това е мечтата, която води всяко едно от тях и определено е целта, която преследвам през този сезон. Моята цел е да спечеля медал и неговият цвят е без значение. Пет медала? Не знам. Състезавам се в петте дисциплини, но никога не съм печелила победа в Световната купа от гигантския слалом. Възможно е да се постигне, но не ми основната цел. Просто ще опитам да дам най-доброто от себе си във Ванкувър.”

http://cache.daylife.com/imageserve/04XTcVZ07w9CE/610x.jpgНа олимпийските игри тя няма да може да носи емблемите на своите спонсори и затова организира конкурс за окраската на своята каска. Производителят на екипировка „Спайдър” прави 8 уникални екипа, които Линдзи Вон да носи за различните стартове в Уистлър, мястото, на което ще се проведат състезанията в алпийските ски във Ванкувър.

Олимпиадата във Ванкувър може да превърне Линдзи Вон в любимката на Америка. Това пък ще бъде края на нейната анонимност в Съединените щати. Линдзи с гордост твърди, че може да върви спокойно и необезпокоявано по всяка една улица в САЩ без да привлече особено внимание.

Родената на 18 октомври 1984 г. внучка на състезател по ски скокове и дъщеря на прекъснал рано кариерата си ски национал на САЩ спечели Кристалния глобус в генералното класиране на алпийските ски през последните две години и спечели титлите в спускането и Супер Джи от световното първенство. Това бе достатъчно да спечели на Линдзи звезден статут в Европа, където отблизо се следи развитието на сезона в ските. Нещата не стоят по този начин в САЩ, където се обръща повече внимание на американския футбол, бейзбола, баскетбола и хокея.

„В Европа е съвсем различно, отколкото в Щатите”, твърди скиорката, която изучава чужди езици и е достатъчно сигурна в уменията си, че дори дава интервюта на немски по телевизията. – Имам много фенове в Европа, но в Америка съм напълно непозната. Слагам си шапка на главата и никой не може да каже, коя съм аз. Това ми харесва. Хубаво е, че съм популярна в Европа и ме познава ограничен медиен кръг в САЩ, но е прекрасно, че съм анонимна за голяма част от хората в страната. Това ми позволява свобода, каквато не е позволена на другите спортни звезди.”

Успехът обаче не се трансформира в звездомания и 25-годишната американка продължава да разчита на подкрепата на своя малък екип, който е известен като „Вонтураж” и работи в почти пълна анонимност. В центъра на мениджърския й екип е нейният съпруг Томас Вон, бивш скиор от националния отбор на САЩ. Дефакто той е шефът на т.нар. „Вонтураж” и изпълнява различни роли: съпруг, треньор, шофьор, носач, медиен координатор и мениджър. Той се грижи за всички детайли и позволява на съпругата си да се занимава само с това, което умее най-добре – да печели състезания по ски.

„Съпругът ми има голяма роля в моята кариера, особено в последните 4 години, признава Линдзи. – Той ми дава увереност и ме държи на здраво стъпила на земята. Знам, че не съм човек, с който се работи лесно, но той винаги проявява търпение.”

http://cache.daylife.com/imageserve/0d7S8iAd7U5Ck/610x.jpgТОВА Е ЛИНДЗИ ВОН
Родена на 18 октомври 1984 г. като Линдзи Килдоу
Омъжена за Томас Вон от 29 септември 2007 г.

Спечелени титли от световни първенства
Вал д`Изер 2009
Златен медал – спускане, супер Джи
Оре 2007
Сребърен медал – спускане, супер Джи

Спечелени титли от Световната купа
Генерално класиране – 2007/08, 2008/09
Спускане - 2007/08, 2008/09
Супер Джи – 2008/09

Спечелени стартове от Световната купа
24 победи (14 на спускане, 6 на супер Джи, 2 на слалом и 2 на комбинация)
3 декември 2004 г. Канада, Лейк Луис – спускане
3 декември 2005 г. Канада, Лейк Луис – спускане
17 декември 2005 г. Франция, Вал д`Изер – спускане
3 март 2006 г. Норвегия, Хафйел – супер Джи
2 декември 2006 г. Канада, Лейк Луис – спускане
20 декември 2006 г. Франция, Вал д`Изер – спускане
28 януари 2007 г. Италия, Сан Сичарио – супер Джи
1 декември 2007 г. Канада, Лейк Луис – спускане
21 декември 2007 г. Австрия, Санкт Антон – спускане
22 декември 2007 г. Австрия, Санкт Антон – супер комбинация
19 януари 2008 г. Италия, Кортина д`Ампецо – спускане
9 февруари 2008 г. Италия, Сестриере – спускане
8 март 2008 г. Швейцария Кранс-Монтана – спускане
15 ноември 2008 г. Финландия, Леви – слалом
5 декември 2008 г. Канада, Лейк Луис – спускане
17 януари 2009 г. Австрия, Алтенмаркт – супер комбинация
30 януари 2009 г. Германия, Гармиш-Партенкирхен – слалом
1 февруари 2009 г. Германия, Гармиш-Партенкирхен – супер Джи
22 февруари 2009 г. Италия, Тарвизио – супер джи
1 март 2009 г. България, Банско – супер Джи
11 март 2009 г. Швеция, Оре – спускане
12 март 2009 г. Швеция, Оре – супер Джи
4 декември 2009 г. Канада, Лейк Луис – спускане
5 декември 2009 г. Канада, Лейк Луис – спускане