Осмата от последното световно първенство по фигурно пързаляне Валентина Маркей идва в София за участие в Купа “Денкова-Стависки”. Надпреварата, организирана от двукратните световни шампиони Албена Денкова и Максим Стависки, ще се проведе от 14 до 16 декември в Зимния Дворец на спорта.

Най-интересни по традиция ще бъдат надпреварите при мъжете и жените. Безспорната звезда при дамите е Маркей. Родената на 23 май 1986 година състезателка е четирикратна шампионка на Италия, като в два от случаите се налага над Каролина Костнер. Дебютът на Валентина на голям шампионат е през сезон 2003/04, когато става 15-а на Европейското и 23-а на Световното. Миналата година тя финишира осма в Европа и света.

Тази година Маркей участва в два от турнирите от Гран при сериите и записа 4-о и 9-о място. Чаровната италианка е известна с емоцията, с която се пързаля. Тя се готви при бившата световна шампионка Юка Сато (Япония), а хореограф на кратката й програма е Масимо Скали.

В Зимния Дворец ще се пързаля и третата по сила италианка Франческа Рио. Срещу тях сили ще премери и състезаващата се за България Анна Афонкина, която вече има квота за Европейското първенство, което ще се проведе в Загреб в началото на следващата година.
При мъжете също ще има силни участници. За медалите ще спорят надеждата на Италия Маурицио Зандон и петкратният шампион на Румуния Золтан Келемен. Даниел Николов и Манол Атанасов ще се изправят срещу тях./БЛИЦ