Селекционерът на националния отбор на Русия по хокей на лед Зинетула Билялетдинов няма да остане на поста след провала на олимпийските игри в Сочи, където “сборная” отпадна на 1/4-финалите от Финландия. Това решение е било взето след днешното заседание на Изпълкома на Руската федерация по хокей. За Билялетдинов се е застъпил само легендарният треньор Виктор Тихонов.
 
“Аз бях единственият, който гласува за оставането на Зинетула Билялетдинов. През 1980 г. бях в абсолютно същата ситуация. Тогава не спечелихме олимпийските игри в Лейк Плесид и цяла година бях подложен на критики. Такова сега е положението с Билялетдинов. Тогава аз подадох молба за напускане, но ръководството ме убеди да остана. Затова считам, че треньорът на националния отбор трява да остане и да работи, поне до края на световното първенство в Беларус през май”, заяви Тихонов.
 
“Изпълкомът изслуша селекционера на националния отбор. Отчетът му беше одобрен, но на треньора беше поставена неудовлетворителна оценка. Изпълкомът на Федерацията взе решение да му благодари за досегашната работа, но той не изпълни главната си задача. Сега започваме преговори за нов селекционер на националния отбор”, заяви президентът на Руската федерация по хокей Владислав Третяк.
 
Днес Третяк и треньорът на Динамо (Москва) Олег Знарок са били на среща с министъра на спорта на Русия Виталий Мутко. Според руските медии Знарок е единственият реален кандидат за нов селекционер на “сборная”. След края на визитата при министъра треньорът на Динамо е отказал да говори пред медиите. Според аагенция “Р-Спорт” на специалиста ще бъде разрешено да води едновременно московския клуб и националния отбор.
 
Зинетула Билялетдинов беше назначен за селекционер на националния отбор на Русия през лятото на 2011 г., когато замени Вячеслав Биков. На следващата година бившият защитник на националния отбор на СССР изведе “сборная” до световната титла от първенството в Хелзинки и Стокхолм. Тимът обаче не успя да повтори успеха си през 2013 г. и се провали на олимпийските игри в Сочи.