Много известни спортисти, политици и гости на Банско откриха официално Световната купа. Още от днес в българския зимен курорт започна шоуто, което ще завладее сърцата на любителите на белите писти в следващите два дни. В събота и неделя в Банско ще се проведат стартовете в гигантския слалом и слалома при мъжете, а в България вече са всички световноизвестни алпийци.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и президентът на ФИС Джанфранко Каспар поздравиха участниците, гостите и домакините по време на откриването. Кметът на Банско Георги Икономов и президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев също приветстваха гостите. На откриването присъства легендарният Марк Жирардели, който е и почетен гражданин на Банско.

“Сякаш малко неусетно Банско уверено зае мястото си в тежката категория на световни и европейски зимни курорти. Вчера дойде поредното признание - Банско беше поставен на четвърто място в поредната престижна класация, оглавявана от Сен Мориц. Можем да кажем вече, че Банско е най-разпознаваемото лице на българския зимен туризъм”, заяви министър Трайчо Трайков.

Джанфранко Каспар заяви, че е истинско удоволствие за него да бъде тук, в Банско за състезанията за Световната купа през следващите няколко дни. “Благодаря не само на организаторите, на официалните лица за това прекрасно състезание, благодаря най-вече на вас - на хората тук в Банско, защото вие сте сърцата и душата на всяко едно от състезанията тук, обърна се президентът на ФИС към присъстващите на площада”, заяви президентът на Международната федерация по ски. Кметът на Банско връчи почетния знак на града на Каспар./БЛИЦ