Президентът на международната федерация по ски (FIS) Жан Франко Каспер откри официално Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Гармиш-Партенкирхен (Германия).

В 41-ото издание на шампионата на планетата, който ще се проведе от 8 до 20 февруари, участие ще вземат 525 състезатели от 69 страни. Ще бъдат раздадени 11 комплекта медали. Церемонията по откриването продължи точно 45 минути, като на нея присъства германският канцлер Ангела Меркел. Това е второ Световно първенство по ски-алпийски дисциплини в Гармиш-Партенкирхен след 1978 година.

Най-големите фаворити за медалите и титлите при мъжете са: швейцарецът Дидие Кюш и норвежецът Аксел Лунд Свиндал, както и хърватинът Ивица Костелич. При жените най-голям шанс за призови класирания имат германката Мария Рийш и американката Линдзи Вон.

България ще бъде представена от четирима скиори на Световното първенство. При жените Мария Киркова ще стартира на слалом и гигантски слалом, докато при мъжете ще се състезават Георги Георгиев и Никола Чонгаров (слалом, гигантски слалом, суперкомбинация и Супер-Г), а Килиан Албрехт ще кара само в слалома. /БЛИЦ