Двукратният шампион Патрик Чан счупи световния рекорд за най-много точки в кратка програма на Световното първенство по фигурно пързаляне в Лондон (Канада), пише сайтът www.beautyinsport.com. Представителят на домакините оглави класирането с 98.37 точки. Така той подобри най-добрия резултат при настоящата система на оценяване на Юзуру Ханиу – 95.32 точки от есента (Чан е минавал бариерата от 100 точки, но на състезание у дома, което не е част от официалните надпревари на Международния кънки съюз).

22-годишният канадец беше безупречен в скоковете си – четворен-троен тулуп, троен аксел и троен луц, и заслужи най-високото ниво 4 за останалите 4 елемента.

Изненадващо втори е представителят на Казахстан Денис Тен. Това стана факт след груби грешки на фаворитите, но и заради блестящата му програма по музика от филма “Артистът”. 19-годишният Тен получи 91.56 точки (с 13 повече от стария му личен резултат) след отлични четворен тулуп, троен аксел, комбинация троен флип-троен тулуп и четвърто ниво за трудност на четирите допълнителни елемента.

Вторият по сила канадец Кевин Рейнолдс също зарадва родната публика с трето място и 85.16 точки. Това стана факт след два четворни скока, четворен салхов плюс троен тулуп, четворен тулуп, троен аксел и също най-високи нива на елементите.

С две грешки, но отново блестящ в презентацията си четвърти е бившият шампион Дайсуке Такахаши. Японецът не изпълни докрай четворния тулуп и падна, след което сбърка в комбинацията троен луц-троен тулуп. 27-годишният фигурист e с втора най-висока втора оценка за представяне и общо 87.67 точки.

На точно половин точка зад него е друг бивш победител – Бриан Жубер. Французинът отново показа, че е боец, събра се на голямо състезание и не сбърка при четворен-двоен тулуп, тройни аксел и луц.

Шестият Михал Брезина също беше на ниво – 83.09 точки. Чехът имаше единствено колебания при тройния аксел.

И сега за големите разочарования на фаворити. Седми е европейският шампион Хавиер Фернандес (Испания) с 80.76 точки, който вместо троен изпълни единичен аксел, а иначе беше блестящ. Девети е Юзуру Ханиу (Япония) с едва 75.94 точки след падане на непълен четворен тулуп, падане на троен луц и пропусната комбинация.

Най-нещастен беше десетият Флоран Амодио (Франция), който изпълни скоковите си елементи и в последните секунди на програмата си падна при влизане в пирует, който не изпълни./БЛИЦ